18 Screens | Nina & Sanjay Puri Architects

SAVE 18 Screens | Nina & Sanjay Puri Architects

Project Name: 18 Screens

Practice: Sanjay Puri Architects

Products: Amaze constructions

Firm Location: Mahalaxmi, Mumbai

Completion year: 2019

Gross Built up Area: 8500 sq.ft.

Project Location: Lucknow, Uttar Pradesh, India

Lead Architects: Nina Puri & Sanjay Puri

Design Team: Ruchika Gupta, Jinal Jain, Nivedita Raverkar, Nandita Rebello, Akanksha Singh, Swati Gadekar

Clients: Mr. Rajesh Singh ,

Structural Consultants: Dr. Kelkar Design Pvt. Ltd.

Landscape Consultants: Envision

MEP Consultants: Sanelac Consultants

Contractors: Sunrise Infrastructure

Photo Credits: Mr. Dinesh Mehta

More Specs

Project Description

(Text submitted by the Architect)

Lucknow city in India has a rich heritage with numerous buildings dating back to the 18th century. The site for this house lies along a busy arterial road and is on the peripheral edge of an extensive plotted development for private homes.

The house is planned alluding to the traditional Indian courtyard house in response to the climate of the location. Temperatures in the lengthy summer months are in excess of 35° C, with the sun in the southern hemisphere.

The extensive requirements of the 6 bedroom house are interspersed with sheltered open terraces and landscaped gardens around a 2 floor high naturally ventilated courtyard.

Patterned screens derived from traditional Indian architecture and the famous Lucknow ‘chikan’ embroidery sheath outdoor seating areas for each room on the south, west and east sides. These screens provide shelter from the sun, create different light patterns throughout the day and mitigate traffic noise from the busy arterial road on the southern side.

Concept

GROUND FLOOR PLAN

FIRST FLOOR PLAN

SECTIONS

South East View

East View

Large glass windows on the northern side allow indirect light to infuse the internal spaces of the house.

Varying volumetric proportions with differing sectional spaces create an individual identity to each living space with the courtyard cohesively integrating them together.

Built almost entirely in raw concrete, a natural palette of sandstone and wood with muted colors, vivid Indian art and landscape are brought together in different compositions in each of the internal volumes.

A large garden on the north penetrating up to the internal courtyard between rooms has partial shadows at most times of the day allowing it to be used in the extensive summers too.

A series of experiences are created in this house that by its design facilitates natural ventilation and sunlight within and is simultaneously contextual to the location, sun articulation, tradition, culture and social aspects.

North West View

South West View

View from the Courtyard

View of the passage between living room & bedroom

 

Images

Project Location

Read More: luxury home | Screens | Sanjay Puri Architects | India
Other links