427 House | Maincourse Architect

SAVE 427 House | Maincourse Architect

Project Name: 427 House

Practice: MAINCOURSE ARCHITECT

Products: Endo lighting, Axor, Mo Jirachaisakul, Aluinch, JUNG, Toto, Formani

Firm Location: Bangkok

Completion year: 2022

Gross Built up Area: 670 sqm

Project Location: Bangkok, Thailand

Design Team: Pavin Supasri, Punyawat Dechsiri, Pongsathorn Liammukda, Thanon Sommitr, Natchai Lelatawornpanya, Nadit Thavornsusin

Engineering: Taan Engineering Consultant

Structural Consultants: Taar. Architect

Contractors: Chaiyanutincon Co.,Ltd

Photo Credits: Beersingnoi ArchPhoto

More Specs

Excerpt: 427 House is a residence designed by the architectural firm MAINCOURSE ARCHITECT. 427 House was built on the existing footprint of the old house, which has a memorable flashback of the family. MAINCOURSE demanded respect and remembered the valuable memory by using clay cladding for the facade of the floating mass, which recalled the sense of place where they used to live. Throughout the design, the material palette of this house was reflected in the client’s unique, fashionable, and colorful fashion style. The juxtaposition of the antique and new furniture displays the family’s story and the owner’s personality coexistent.

Project Description

(“Text as submitted by the Architects”)

427 House was built on the existing footprint of the old house, which has a memorable flashback of the family. MAINCOURSE demanded respect and remembered the valuable memory by using clay cladding for the facade of the floating mass, which recalled the sense of place where they used to live.

The specially mixed clay 1220 degree Celsius fired has collaborated with Mo Jirachaisakul, an expert in clay and glass. It was designed to be used throughout the interior and exterior, from the roof to the bathroom. Therefore, it must be durable and tactile-friendly at the same time.

The owner has collected many antique artworks, vases, chests, and sculptures related to the family’s history. These artworks were displayed in every room in the old house. MAINCOURSE aimed to redesign how these treasures were presented by making the pieces to the central core of the house as ‘the floating gallery’ using 6 columns with the truss structure floating over the terrace and the greenery. The collections could be appreciated from every critical area of the house, creating a unique experience for the owners and welcoming guests at the entrance. 

The high ceiling void above the floating gallery and the greenery below can create an outdoor gallery atmosphere and be used as a background to emphasize the white walls for paintings. The natural light can shine on the artworks and harmonize the overall atmosphere in the living and working space.

Throughout the design, the material palette of this house was reflected in the client’s unique, fashionable, and colorful fashion style. The juxtaposition of the antique and new furniture displays the family’s story and the owner’s personality coexistent.

Drawings

Images

Read More: Architecture | Residential Architecture | Tropical Climate | MAINCOURSE ARCHITECT | Bangkok | Thailand

More Projects by: MAINCOURSE ARCHITECT

Other links