806_Marion Residency | i-con Architects & Urban Planners

SAVE 806_Marion Residency | i-con Architects & Urban Planners

Project Name: 806_Marion Residency

Practice: I-con Architects and Urban Planners

Products: Autocad, Sketchup, Photoshop, Conifur, Better Living, Best of Bharat, The Artment

Firm Location: Surat

Completion year: 2022

Gross Built up Area: 1800 sqft

Project Location: Surat

Lead Architects: Vijal Desai Patel, Jaymin Patel

Design Team: Pratik Hirpara, Amisha, Arjun

Clients: Urja & Siddharth Naik

Interior + Furniture: Vijal Desai Patel

Photo Credits: Studio 2:3

More Specs

Excerpt: 806_Marion Residency is a residence designed by the architectural firm i-con Architects & Urban Planners. Built around the human experience, this residence expands spatial boundaries to structure light and environment around daily life. Nested on the river banks, the residents get the opportunity for a cheerful and relaxing ambiance simultaneously. This tropical residence utilizes modernist ideas to create open, picturesque living places.

Project Description

(“Text as submitted by the Architects”)

A 3BHK 1800 sq ft. apartment space for a young NRI couple aspired for a celebrated Indian space when they visit India. A space that is calm but at the same time it can be transformed into a place for celebration.

Built around the human experience, this residence expands spatial boundaries to structure light and environment around daily life. Nested on the river banks, the residents get the opportunity for a cheerful and relaxing ambiance simultaneously. This tropical residence utilizes modernist ideas to create open, picturesque living places.

One might hint towards a splendidly combined color palette with subtle furniture from the first visual perception. A nature-blending atmosphere gives away tropical vibes throughout the residence. The admission of ample light into all parts of the house, illuminating the interiors to be as bright as the exterior, thereby creating a seamless experience of enjoying the various spaces and the respective moods that these spaces induce. The project illustrates spatial perception through timelessness, simplicity, and light.

In the spans of the living area, the full floor-to-ceiling sliding doors create a pleasant thermal sensation and blur the division between interior and exterior. Natural elements like indoor plants and hanging plant veils bring tropical vibes into the house. The walls are adorned with scenic art pieces, making the entire place cozy, comfortable, and organic. The touch of natural scenery paintings as art adds vibrancy to it and brightens up the place. At the very least, a decked balcony running along the river-facing facade with a vertical garden and warm rustic rope hanging lights complete the tropical look. 

A warm, welcoming balcony allows the users to spend quality time with their family with a magnificent view: deep lavish brown and grey furniture combined with light-hued wood sets as a statement style. The dining area consists of a wooden table with a glass top placed in the center, surrounded by dark-toned grey chairs enhancing the area. The modular kitchen area designed adjacent to it follows the tropical peach color theme through the cabinets, fully equipped with modern kitchenware and appliances.

The more intimate bedrooms continue this haptic theme of having a light, airy feel with warm, cheerful, and sophisticated colors combined with complimentary blinds, tables, and dark-toned furniture, which meets the client’s desire for rooms that are functional and relaxed. The walls adorned with beautiful paintings, photo frames, and other art pieces add more life to the home. The house is well-organized and efficient in terms of space, with defined zoning that allows for family life and individual privacy. This house was created expressly to be a magnificent backdrop to this family’s lives, integrating art, landscape, and natural comfort.

Drawings

Images

Read More: Interior Design | Residential Interior Design | Tropical Climate | I-con Architects and Urban Planners | Surat | India
Other links