Amani | ARCHETONIC

SAVE Amani | ARCHETONIC

Project Name: Amani

Practice: ARCHETONIC

Firm Location: Mexico City

Completion year: 2019

Gross Built up Area: 34,000 m2

Project Location: Puebla, México

Lead Architects: Jacobo Micha Mizrahi + Jaime Micha Balas

Design Team: Jorge Pineda Flores, Anaid Cruz Mendoza, Patricio Medrano Barrena, Miriam Leal Ordoñez, José A. Chong Álvarez

Photo Credits: Yoshihiro Koitani

More Specs

Project Description

(Text submitted by the Architect)

AMANI has a privileged location inside of a growing sector in the city of Puebla: Lomas de Angelópolis Cascatta. The development of this area houses a variety of services such as banks, schools, commerce and green and leisure spaces.

The project contains 226 housing units varying between 84 and 168 sqm distributed in 2 buildings of 22 levels each. The access hall has a mezzanine that welcomes the visitors and residents alike into the complex with connection to green areas while the remaining levels harbor the housing units as well as the amenities

The harmony of the complex is perceived from its entrance through the use of natural and apparent materials in conjunction with a sober and elegant color palette

The 2 slender housing buildings are 9 meters wide by 64 meters height and incorporate large gaps in strategic levels which house the amenities. These spaces are subtracted from the building’s volume thus provoking wonderful views. The extremes of each building end in cantilever mirroring the aspect of puzzle pieces which aim to blur the interior-exterior relation and visually connect with the environment.

Some recreational common spaces are inserted in the first level where they have more contact with green areas. These first visible elements while entering AMANI are of pure and basic geometry; resulting from the pursuit of incorporating volumes of different dimensions which give balance to the great scale of the building. A white concrete rectangular prism houses a body of water that integrates with the environment with a subtle entrance of linear light reflecting in the water of the exterior pool.

The entirety of the apartments receives natural light and ventilation and were designed to enjoy the panoramic views of the city, the waterfall garden and the volcanoes. Each unit was gifted with generous terraces which reinforce the coexistence with the environment.

To continue motivating the relationship between the complex with its natural environment, the project houses 4,000 sqm of green areas at ground level and 2,300 sqm of open areas in the higher levels which complement the landscape and emphasize the views. All of these elements distinguish this project from any other in Puebla.

 

Images

Read More: Housing | Concrete | Highrise
Other links

Subscribe to our newsletter