Aquarium House | Ruben Muedra Estudio De Arquitectura

SAVE Aquarium House | Ruben Muedra Estudio De Arquitectura

Project Name: Aquarium House

Practice: Ruben Muedra Estudio de Arquitectura

Firm Location: Valencia, Spain

Completion year: 2018

Gross Built up Area: 478,90 m2

Project Location: 46200 Paiporta, Valencia, Spain

Lead Architects: Rubén Muedra

Engineering: Javier Muedra, Rubén Clavijo

Contractors: Construction: Gargom 2010 C.B.

Project Manager: Jorge García

Interior + Furniture: Rubén Muedra

Collaborators: Inés Fabra

Photo Credits: Adrián Mora Maroto

More Specs

Project Description

(Text as submitted by the Architect)

The Aquarium House designed by Rubén Muedra Estudio de Arquitectura is located in a residential area of ​​low density in the metropolitan area of ​​Valencia, in a new expansion area in the municipality’s urban boundary.

The project, which is developed in section, consists of four rectangular horizontal trays of different shape, which allow the successive levels to merge with the horizon, avoiding the appearance of limits or spaces bounded in height.

Each of the levels responds to a group of uses related to each other, the uses being defined by level as follows, from bottom to top: Storage / Day / Night / Leisure. These spaces are delimited in floor and ceiling by each one of the horizontal trays, but they have free and irregular distribution adjusted to the needs of the own use of each space and each level.

In vertical, all the rooms are closed with large glazing, which allows the appropriation of contiguous exterior spaces and views without limits from each level. The continuity of interior and exterior pavement, and large windows flush with the pavement, facilitate spatial continuity.

The exterior spaces are covered and uncovered terraces depending on the case, of varying size depending on the use they serve. In addition, on the ground floor they integrate the pool, attached to the house with a large window that illuminates the basement floor, and the main porch, covered by the large overhang that makes up the second tray.

Inside, and in this order; first it was the Aquarium, and then the house came to accompany it. The day area is articulated around a beautiful open aquarium, with tropical waters and a spectacular collection of fish and corals. The rest, open spaces, related between them, without fixed limits, with continuous porcelain flooring, white walls, and indirect lighting.

In short, as a response to an existing context and specific needs, the project defined in section gives rise to different levels that correspond to the program of uses of housing, and that allow each space to be extended without a physical limit until the horizon.

Images

Read More: Architecture | Interior Design | Residence | Built Projects | Residential Architecture | Houses | Residential Interiors | | Sectional Exploration | Valencia | Spain
Other links