Ardmore Residence | UNStudio

SAVE Ardmore Residence | UNStudio

Project Name: Ardmore Residence

Practice: UNStudio

Firm Location: Amsterdam, the Netherlands

Completion year: 2013

Gross Built up Area: 15.666 m² of apartments, plus 4.400 m² carpark

Project Location: Singapore

Design Team: UNStudio: Ben van Berkel with Wouter de Jonge and Holger Hoffmann, Imola Berczi, Christian Bergmann, Aurelie Hsiao, Juergen Heinzel, Derrick Diporedjo, Nanang Santoso, Joerg Petri, Kristin Sandner, Katrin Zauner, Arne Nielsen

Clients: Pontiac Land Group

Landscape Consultants: Landscape design: Tierra design, Singapore

Others: Local architects: Architects A61, Singapore Structure: Webstructures, Singpore Mechanical & Electrical Consulting Engineers: J Roger Preston, Singapore Façade: Over Arup, Singapore Interior design show suite: Terry Hunziker

Photo Credits: Iwan Baan

More Specs

Project Description

(Text as submitted by the Architect)

Ardmore residence

The Ardmore Residence at 7 Ardmore Park in Singapore is one of this new breed of residential towers. Located in a prime location close to the Orchard Road luxury shopping district the Ardmore Residence enjoys both expansive views of the panoramic cityscape of Singapore City and the vast green areas of its immediate western and eastern surroundings.

Living landscape

The primary concept for the design of the 36 storey, 17.178 m² residential tower is a multi-layered architectural response to the natural landscape inherent to the ‘Garden City’ of Singapore. This landscape concept is integrated into the design by means of four large details: the articulation of the facade, which through its detailing creates various organic textures and patterns; expansive views across the city made possible by large glazed areas, bay windows and double-height balconies; the interior ‘living landscape’ concept adopted for the design of the two apartment types and the introduction of transparency and connectivity to the ground level gardens by means of a raised structure supported by an open framework.

©Iwan Baan_Ardmore UNS  UNStudio Ardmore UNStudio Ardmore UNStudio Ardmore UNStudio Ardmore

Textured facade

The facade of the Ardmore Residence is derived from micro-design features which interweave structural elements, such as bay windows and balconies into one continuous line. The façade pattern is repeated for every four storeys of the building, whilst rounded glass creates column-free corners, visually merging the internal spaces with the external balconies. Intertwining lines and surfaces wrap the apartments, seamlessly incorporating sun screening, whilst also ensuring that the inner qualities of the apartments and the outer appearance of the building together form a unified whole.

Inside-outside

The apartments in the Ardmore Residence embody the idea of a ‘living landscape’. Functional spaces are redefined and extended into the living landscape concept, offering the possibility for versatile functionality for the occupants. An indoor-outdoor living experience is achieved through the inclusion of large windows and double height balconies in all of the residences.

Continuous landscape

The first residential level of the Ardmore Residence is located on the eighth storey of the building. An open framework is therefore introduced at the base of the raised tower which enables full connectivity and transparency across the ground level landscaping, while simultaneously organising the shared amenity facilities.

UNStudio Ardmore UNStudio Ardmore UNStudio Ardmore UNStudio Ardmore

Images

More Projects by: UNStudio

Subscribe to our newsletter