Bardales – Urban Training Center | Natura Futura Arquitectura

SAVE Bardales – Urban Training Center | Natura Futura Arquitectura

Project Name: Bardales – Urban Training Center

Practice: Natura Futura Arquitectura

Completion year: 2020

Gross Built up Area: 650mts

Project Location: Babahoyo, Los Rios, Ecuador

Photo Credits: JAG Studio

More Specs

Project Description

(Text submitted by the Architect)

Urban equipment as a dynamizing and integrating community space

In Latin America, the fundamental role of facilities as the link between citizens and the city; has been dispensed. Preventing citizens from exercising their right to it. These spaces represent the principles of collective life, and are a tool to produce positive impacts on social groups.

The city of Babahoyo – Los Ríos, Ecuador; a coastal region of Ecuador with approximately 175 thousand inhabitants, experiences a lack of efficient equipment that meets integrative needs within the urban area, that is, that provides spatial possibilities, allowing the strengthening of a community.

María and Carlos, a young entrepreneurial couple from Babahoyo who own a small gym, decided to take a next step after several years of activity. They proposed to use part of the existing infrastructure of their current one-story home in the urban center of the city, partially exchanging their residential space to make it productive, living alongside it. As a strategy to save costs, two actions were carried out; In the first place, partitions, beams and columns initially designed for a 4-story building, were reused, transforming it into a physical training center. Secondly, a barter was established, where the design and construction management of the project were exchanged for free access to the gym for a defined time to the architecture team. In this way, the idea that the city is developed from decisions, agreements, exchanges and ventures of each inhabitant is vindicated.

It is proposed to domesticate the spaces of social interaction and open them to the street, with the intention of making it a livable place and generator of memory, where the objective of exercising is as important as meeting your neighbors.

 Bardales was developed with limited resources, where both, technical and material solutions were designed as it became available; it can be said that the limitation was an important source of creativity, to design with what is necessary. In this way, local labor, materials from the region and a system of hybrid structures – between wood, concrete and metal – were included, allowing us to adjust to the needs and possibilities.

The project is configured and delimited by side walls of concrete blocks and exposed brick. Inside it is distributed in weight, dance, cardio and boxing activities, added to an integration terrace on the top floor of the building. This idea of ​​heterogeneous activities drives the decision to avoid dividing walls – except for the bathrooms-, creating a connection between activities, horizontally and vertically. The front end avoids the use of glass, since it is solved with an 8m high mobile wooden lattice system, allowing control of ventilation, solar incidence and rain. In this way, not only is thermal control and safety guaranteed, but users are encouraged to have more direct contact with the neighborhood.

Bardales reflects on the way in which urban facilities are developed in cities and the usual conditions in which people exercise; It is an idea that energizes and integrates a group eager to connect with their city and its possibilities of generating community.

Images

Read More: Architecture | Residential Architecture | Mixed Use | Office | Facade Design | Community Space | Timber | Tropical Architecture | Natura Futura Arquitectura | Ecuador
Other links