Belaku | TechnoArchiteture

SAVE Belaku | TechnoArchiteture

Project Name: Belaku

Practice: TechnoArchitecture

Products: Lutron, Ceramica Fondovalle, Cortizo, Fioranese, Gamma, Gessi, Laufen, Living ceramics, NATUZZI, Poliform, Valdama, prostoria, fioranese old wood, Fondavalle – Meta Gloss, Hunter Douglas, Jaipur Rugs, Koinor, Koizumi, Leds-C4, Trimble, ZWCAD, AutoDesk

Firm Location: Bengaluru, Karnataka, India

Completion year: 2019

Gross Built up Area: 7000 sq. ft

Project Location: Bangalore, India

Lead Architects: Rajesh Shivaram

Design Team: Rajesh, Rupali, Naren, Megha, Shree Lakshmi, Yashaswini

Clients: Mrs. Nagaratna and Mr. Ramesh

Structural Consultants: Structural - Specs

Landscape Consultants: Genesis Landscape

MEP Consultants: Eeshan Associates

Contractors: S.V Constructions

Collaborators: Facade – Aaren Intpro | HVAC – KNND Associates Pvt Ltd

Photo Credits: Shamanth patil photography

More Specs

Project Description

(Text as submitted by the Architect)

The highlight of “Belaku” is the well-defined and balanced use of geometric forms. The spaces are visually connected and interconnected to its surroundings. The straight lines of the architecture stay in jarring contrast to the neighbourhood, yet a simple, elegant, visual solution the home is organized in splits.  Capitalizing on the pleasant climate of Bangalore has to offer, the design gets its open and porous nature.

This east facing site consists of two homes, one for an elderly couple and the other home for the son who shuttles between New York and Bangalore regularly. The lower home is practical keeping in mind the age of the parents, whereas the son’s home is more contrast, minimalist, yet having a balanced composition. The open home concept compliments the light, volume, and the serenity of the built space. The duplex house accessed by the lift and the stairs strategically positioned for both the houses is welcomed by a shaded veranda which captures the essence of the spaces and materials used.

The living room is separated from the rest of the home by a central water body (double height) allowing immense light to enter the home and brighten up the spaces. The visual connectivity is maintained with the greenery outside. Aiding to these sources of light is skylights placed in double height spaces. The ample light and air in the house, the grey colour floor (tiles) and warm interior (wood) tends to add playfulness and curiosity to the place while warmly welcoming family and friends for a quiet evening or an all – nighters. The logic of the house lies in the creation of 2 distinct blocks bridged by the central water body, this in turn allows seamless communication between the various programs associated with spaces of the house. This strategy allows to traditional courtyard houses found in the Southern parts of India and provides for a cohesive connect which is crucial for a home. The entrance to the house itself is a “pause – mediating the inside and outside”.

Solid wood screen sandwiched in metal flats in the elevation covers against the harsh sun.

The main feature of the elevation in the use of corten steel which acts as an excellent variation to the wood and concrete colour. The objective is to create an earthy ambience, with good balance. The use of colours and artwork helps the overall narrative and is further supported by the super-imposed neutral colour palette.

The client’s brief was the concept of Wabi Sabi – aesthetic, simple, and close to nature, celebrating the beauty of a naturally imperfect world. This home provides simplicity yet is textually rich creating a harmony of natural materials. Restricting the palette to neutral colour was an important decision as all the materials emphasize the beauty and poetic imperfection of nature. Walls and flooring pigmented cement plaster mimic the home into the landscape while the wood in the ceiling adds the warmth to the space.

 

Drawings

Images

Read More:
Other links