Brf Ferdinand | Scott Rasmusson Källander

SAVE Brf Ferdinand | Scott Rasmusson Källander

Project Name: Brf Ferdinand

Practice: Scott Rasmusson Kallander

Firm Location: Stockholm, Sweden

Completion year: 2016

Project Location: Aspudden, Stockholm

Lead Architects: Christian Scott Rasmusson & Johan Källander

Photo Credits: Note Design Studio

More Specs

Project Description
(Text submitted by architect)

The three row houses are situated at an altitude of Aspuddens northern part. The area is varied with villas and housing blocks carefully placed in the landscape. The project consists of three row-house structures, each with five residential units. The gables facing the street with its large circular window differentiate and give identity to the otherwise low-key houses. The entrances are gathered on one side and patios on the opposite side to the East. This creates a contrast between open and closed, and defines private and public areas.

The facade materials refer to the materials in the area’s existing buildings but is used in new ways. Simple light gray plaster facades with a smooth polished base, wooden roofs and large windows and doors in light pine. The choice of colors and materials are linked to the nature of the plot and the focus has been to preserve as much natural character as possible. The three houses have small variations that adapt them to different site conditions. In order to connect to and preserve the existing landscape, there is an extra floor in some of the residential units.

The interior consists of half-plane displacement that provides an open connection between the different levels and a spatial variation with ceiling height between 2.4 and 3.6 m. The entrance floor accommodates the social functions with a fireplace, baking stone, solid pine flooring, concrete and large windows and doors. The bright open staircase leads to the upper floor where the bedrooms and bathroom in the half-plane displacement is. At the top floor, you reach the living room with a fireplace and exit to the recessed roof terrace. In the gables a large round window, with a diameter of over 2 meters, provides you with an expansive view of treetops and central Stockholm.


Images

 

 

Read More: Architecture | Housing | Polar Architecture | Scott Rasmusson Kallander | Stockholm | Sweden
Other links