Ca Marcelo | Guillem Carrera

SAVE Ca Marcelo | Guillem Carrera

Project Name: Ca Marcelo

Practice: Guillem Carrera

Products: Silestone, Roca, Saloni, Deltalight, Foscarini, Grohe, JUNG, IKEA, FLOS, Pando, Santa&Cole, Andreu World, Isist Atelier, Vondom, Tres, Arkoslight

Firm Location: Spain

Completion year: 2020

Gross Built up Area: 363 sqm

Project Location: Vila-Seca, Tarragona, Spain

Structural Consultants: Francesc Gorgas, Windmill Structural Consultants SLP

Contractors: Construccions Plana, Construcciones Andrés Cintas SLU, Baumester SL, Oleguer Roigé Instal·lacions, Florentin Ebanistas SL, Luxiform Il·luminació SL.

Collaborators: Eva Crespo, Meritxell Anglès, Xavier Foraste, Daniel Marcelo, T80 Arquitectura Tècnica.

Photo Credits: Filippo Poli

More Specs

Excerpt: It is projected a rehabilitation in several phases, starting by the roof, continuing to facades and terrace, and ending by the indoors, with the will of renovating the building respecting its antiquity and its character. The result is a comfortable and contemporary house, spatially well organized, without resigning from its historical character.

Project Description

(“Text as submitted by the architect”)

A family building that originally dates on XVII-XVIII centuries and which had suffered several interventions. The floor plan was used for many years as a blacksmith workshop, which gives the building a special character. The time going by and the lack of maintenance has caused the building to present a bad state of preservation, which means that otherwise repaired, it could be degraded in a short period of time.

It is projected a rehabilitation in several phases, starting by the roof, continuing to facades and terrace, and ending by the indoors, with the will of renovating the building respecting its antiquity and its character.

The building was characterized by having a messy interior, very compartmentalized and without any order with the vertical communication stairs. On this matter, the intervention prioritizes the order, in the interior and facade. Stairs are joined in a communication space located on one side of the building, which benefits the reorganization of the rest of the spaces and gives more entity and more light to the hall in each plan.

In the facade, the openings are regularized, always maintaining those distinguishing elements, like balconies, wrought iron railing, iron pieces which were used to change horseshoes, or the stone in the building corner, which had the function of separating the carriages sufficiently when turning.

The floor plan is rehabilitated maintaining those elements that remind it was a blacksmith workshop. On this matter, the hall and the multipurpose space are separated by an antique wrought iron door, which was originally located on the facade of the building.  On this floor are also kept the old walls without any facing, leaving in sight the traces that time and the different interventions have manifested on the walls and in the structure.

The first floor, second floor and the rooftop are unified to create an illuminated and comfortable home, arranging the resulting spaces from rehabilitation and improving the windows locations on existing facades. The first plan includes the main rooms for the family members, the second floor is arranged by a large day space and on the last floor, there is the study space, the laundry room, a pair of rooms and the terrace.

The result is a comfortable and contemporary house, spatially well organized, without resigning from its historical character.

Drawings

Images

Read More: Architecture | Residential Architecture | renovation | Contemporary Architecture | Guillem Carrera | 2020 | Spain
Other links