Cafe la Loop 86 & Gallery | JAM

SAVE Cafe la Loop 86 & Gallery | JAM

Project Name: Cafe la Loop 86 & Gallery

Practice: Jun Murata | JAM

Completion year: 2019

Gross Built up Area: 1033 ft2 (96 m2)

Project Location: Shanghai, China

Clients: TOYOTOMI Holdings

Photo Credits: JAM

More Specs

Description

Text as provided by the Architect

Café la loop 86 is a multi-functional space situated within Shanghai‘s shipyard 1862 buildingthe concept behind the design focuses on creating a flexible and open interior that serves also as a gallery. Characterized by a pared-back material palette and bare walls, the project has been formed to provide the perfect backdrop for exhibitions.

The program of the scheme comprises of a closed off office and storage room to the back corner, with the rest of the interior designed by the architect to be semi-open. Within this open space, a partition in the center subtly separates a meeting and gallery space. The remaining area consists of the café, which is articulated by a large white bar, becoming the focal point of the interior.

With regard to materials, the walls and floor have been built in concrete, with the exposed ceiling painted in white to complement the minimal style. To offset this color palette, wood and brass accents are employed to bring an element of warmth to the space, with wishbone chairs by Hans Wegner sitting around a handmade table. The façade of the café is made from gradated glass, ensuring privacy for the guests. Artificial light has also been considered, with strips used at the base of partitions and under the bar counter to illuminate the spaces and bring the pared-back space to life.

Text by Babette Radclyffe-Thomas

Designed by Jun Murata of JAM, Café La Loop 86 is a cafe and gallery housed in Shanghai’s Shipyard 1862, an old shipyard on the Huangpu river that Japanese architect Kengo Kuma has transformed into a mixed-use space housing a theatre, commercial spaces, atriums and multi-purpose halls. ‘I wanted my design to respect Kuma’s designs, and his use of materials and lighting,’ Murata, founder of JAM explains.

The gallery is at the centre of the store with a cafe counter on one side of the art space, and the design is intended to encourage flexibility and movement between the spaces. Wall space is left bare for exhibitions, and the pared back, meditative palette allows the film on screen to become the focal point.  

Wood and brass accents characterise the interior, while Wishbone chairs by Hans Wegner sit around a handmade table. The cafe’s facade is made from gradated glass, ensuring a slice of tranquil privacy for the guests inside and allowing the cafe’s design to effortlessly flow into its exposed concrete surroundings.

 

Images

 

Read More:
Other links