Canada Goose | RooMoo

SAVE Canada Goose | RooMoo

Project Name: Canada Goose

Practice: RooMoo

Products: Dedar, Porcelanosa Grupo, Baijiali

Firm Location: Shanghai, China

Completion year: 2020

Gross Built up Area: 480 Square Meters

Project Location: Shanghai, China

Lead Architects: Ray Zhang, Tao Zhang, Marine Bois

Design Team: RooMoo

Clients: Canada Goose

Structural Consultants: Xianwei Ban

Project Manager: Qizhi Wang

Interior + Furniture: Ray Zhang, Tao Zhang, Marine Bois

Collaborators: Project Management: Beijing DMG Architectural Decoration Engineering Co., Ltd Construction Team: Shanghai Youshun Construction Decoration Engineering Co.,Ltd. Lighting Consultants: Nanjing A-Lighting Co.,Ltd.

Photo Credits: Xiao Yunnnn Studio, Arch-Exist

More Specs

 Excerpt: Canada Goose is an architectural project designed by RooMoo in Shanghai, China. The designers preserved the tones and textures of the original architecture whilst reinvigorating it with minimalist modern elements. ‘The intention is to respect the old architectural spirit,’ says the team, ‘while at the same time give it a new life.’

Project Description

(“Text as submitted by architect”)

SHANGHAI — Extreme weather outerwear brand Canada Goose asked local studio RooMoo to turn a pair of historical buildings in a renovated office park into its first Chinese headquarters. The designers preserved the tones and textures of the original architecture whilst reinvigorating it with minimalist modern elements. ‘The intention is to respect the old architectural spirit,’ says the team, ‘while at the same time give it a new life.’

To achieve this, RooMoo retained the texture of the existing façade and used metal cladding – an extension of an interior element – to emphasise the out lines of the existing building, and protect the edges of the original openings. Other colour, material, and structural solutions were also shared in various ways between the exterior and interior.

A Block staircase
Front Facade

At the entrance, a new full height brick wall stands in contrast with the historical elements, while welcoming visitors. According to the designers, orange bricks were selected to give visitors a warm welcome, much like the brand warms customers with its extreme weather clothing. ‘When we enter into the space,’ the designers explain, ‘We can see this giant orange brick wall, which resembles a chimney. At the other side of this “chimney” is the pantry counter, designed like a log in the heart of a fireplace.’

We open the upper space in pantry ceiling to make the connection between F 1 and F2.
Pantry

The entrance is flanked at either side by two small meeting rooms framed by half-height transparent partitions which retain visual connection while maintaining privacy. The primary workspace stands 7-m-high beneath a pitched wooden roof divided vertically by a series of concrete beams. Between the wooden roof and concrete beams, RooMoo placed six square metal frames around the workstations to serve as the primary lighting system. This solution allowed the team to pay tribute to German architect Mies Van der Rohe’s Christian column, as well as to leave the roof visually unobstructed.

Main Corridor Front View

Images

Read More: Architecture | Commercial Architecture | Temperate Architecture | RooMoo | Shanghai | China | Chinese Architecture
Other links