Casa AVM | HORMA Estudio

SAVE Casa AVM | HORMA Estudio

Project Name: Casa AVM

Practice: HORMA Estudio

Firm Location: Valencia, Spain

Completion year: 2021

Gross Built up Area: 250 sqm

Project Location: Rocafort, Valencia

Design Team: Nacho Juan, Clara Cantó, Jose Iborra, Ana Riera, María Mateo, Belén Iglesias, Bárbara Bruschi

Others: FURNITURE: Cosín

Photo Credits: Mariela Apollonio

More Specs

Excerpt: Casa AVM is an architectural project designed by HORMA Estudio in Spain. The project starts with an urban singularity that allows locating the house attached to one of its boundaries.

Project Description

(“Text as submitted by architect”)

The project starts with an urban singularity that allows locating the house attached to one of its boundaries. The implementation of the proposal already starts from the advantage of knowing the location of its neighbors and is positioned on its opposite side in order to achieve clearer views and more fluid ventilation. From the street, a barrier crowned with concrete blocks provides privacy to the interior and allows to visualize the traces of the white volume which shapes the house.

Its footprint on the ground floor is deformed to embrace a patio that gives meaning to each of its rooms. This patio serves as the center and articulator of the activity on the ground floor, in which the day area is located. Besides, it allows to maximize its facade length to extend its relationship with the outside, undoing the traditional limits and thus establishing a new link with it. The successive transitions between interior and exterior allow a fluid movement around the plot and an attractive relationship between the void and the sculpted body, which reduces the scale of the exterior and interior spaces of the house.

The night area is located on the second floor, it aims to create a pleasant route and to take advantage of the most favorable orientations for all the rooms. The house is perceived as a set of volumes where the white of the facade is mixed with the interior oak wood details, and with de Green of the vegetation. An apparently irregular approach but balanced in its decisions.

Images

 

Read More: Architecture | Residential Architecture | Arid Architecture | HORMA Estudio | Valencia | Spain | European Architecture
Other links