Casa BE | Spaceworkers

SAVE Casa BE | Spaceworkers

Project Name: Casa BE

Practice: Spaceworkers

Firm Location: Portugal

Completion year: 2013

Gross Built up Area: 800 sqm

Project Location: Paredes, Portugal

Lead Architects: Henrique Marques, Rui Dinis

Design Team: Rui Rodrigues, Sérgio Rocha, Daniel Neto, Vasco Giesta, José Carlos

Clients: Private

Engineering: aspp ENGENHEIROS, Lda

Photo Credits: FG+SG

More Specs

Excerpt: It is precisely this idea of “gravitational lightness” that fascinates us and in which the concept of this project lies. Generally, the proposal refers to a tripartite according to the vernacular elements: the Base, with an image of the static and megalithic unibody, where the functions of a nonpublic space are located.

Project Description

(“Text as submitted by the  Architect”)

The idea of a vernacular architecture (forgotten) and how it seeks to form a clear speech between the landscape and the programmatic needs is something that we have always admired. A very successful example of this is the structures to support agriculture (barns/granary), which, more or less randomly, punctuate the countryside, as blocks of ephemeral appearance that levitate above the ground.

It is precisely this idea of “gravitational lightness” that fascinates us and in which the concept of this project lies. Generally, the proposal refers to a tripartite according to the vernacular elements: the Base, with an image of the static and megalithic unibody, where the functions of a nonpublic space are located; the open area, where all the public spaces of the house are, and that explores the visual and physical relationship with the outside; and, finally, the “gravitational” block, where private spaces are located.

Drawings

Images

Read More: Architecture | Residential Architecture | Temperate Architecture | Spaceworkers | 2013 | Paredes | Portugal
Other links