CASA CL | Guillem Carrera

SAVE CASA CL | Guillem Carrera

Project Name: CASA CL

Practice: Guillem Carrera

Firm Location: Tarragona

Completion year: 2014

Gross Built up Area: 122 sqm

Project Location: Aitona, Spain

Lead Architects: Guillem Carrera

Engineering: Iñaki Cacho

Contractors: Casas Ecotec

Collaborators: Edgar Argemí, Meritxell Anglès

Others: Natxo Baños, Jordi Barreto

Photo Credits: Casas Ecotec, Guillem Carrera

More Specs

Excerpt: Casa CL is a residence designed by architectural firm Guillem Carrera Arquitecte that organizes the relationship between its interior spaces with the outdoors. 

Project Description

(“Text as submitted by the Architects”)

Aitona is a town located in Lleida plain, in a place mostly destined for farming and the rural world. The plot is in the town center limit, in an area destined to be occupied by single-family houses. In this area, it is are also found farming constructions, so that the plot is located in between an urban landscape and a rural one.

The building volume is proposed in a U shape so that it could structure and organize the relation between its interior spaces with the outdoors. With the will of the main spaces, as the living room, the dining room, the kitchen, and the main bedroom, could participate and had a direct relationship with the terrace and with the largest outdoor space in the plot. Whereas the supporting spaces such as guest rooms, the bathrooms, and the entrance, are focused on the smallest area in the outdoors.  

It is proposed an allocation on the main floor where the kitchen, the dining and living room, and a bathroom make the day area; and three bedrooms and a second bathroom make the night area. 

Wood is a natural, ecological, and renewable product, as well as a great thermal and acoustic insulation and regulating humidity. To construct this dwelling, it has been used red Finnish pine, extracted from controlled and reforested forests, in the structure as well as in facades and partitions. The thermal insulation used is recycled cellulose, coming from the newspaper.

The building has been realized by passive architecture criteria. Air extraction and air entrance are made by a double flow system that ensures foul air extraction in the kitchen and bathrooms. At the same time, it gets new air from the outside and insufflates it to the bedrooms and the living room. New air and foul air are filtrated. New air enters the home warmer in winter and cooler in summer.  

Regarding materiality, it is proposed to generate a cozy, friendly home and connected with the outdoors by openings and using neutral colors and warm color wood.

Drawings

Images

Read More: Architecture | Interior Design | wood | Dry Climate | Guillem Carrera | Aitona | Spain | Spanish Architecture
Other links