Casa Concreto | Ruben Muedra Estudio De Arquitectura

SAVE Casa Concreto | Ruben Muedra Estudio De Arquitectura

Project Name: Casa Concreto

Practice: Ruben Muedra Estudio de Arquitectura

Firm Location: Valencia, Spain

Completion year: 2015

Gross Built up Area: 390,00 m2

Project Location: 46960 Aldaia, Valencia, Spain

Lead Architects: Rubén Muedra

Engineering: Rubén Clavijo

Structural Consultants: Emilio Belda

Contractors: Nideker Houses

Interior + Furniture: Rubén Muedra Estudio de Arquitectura

Photo Credits: Adrián Mora Maroto - Javier Ortega

More Specs

Project Description

(Text as submitted by the Architect)

A corner house with a powerful structure built on two levels distinguished by their function and materials. By means of exposed concrete formwork with wooden planks on the upper levels and with covered black steel slats on the lower areas.  To create continuity, the outside courtyards are created and defined by black deployé.

With a park and a green boulevard in its immediate surroundings, the house must maintain its privacy while also allowing its dwellers to enjoy the excellent views.  For this reason, the designs include few but large and strategically situated hollows that offer spectacular distant views.  A glass enclosed central courtyard is added to articulate the inside of the house as compensation.

The ground floor corresponds to the public and leisure use of the building (as well as the parking area).  It is completely concealed from the street view and opens up to the interior courtyards.  While granting complete privacy in an urban setting, this style of construction also connects the outside and inside areas by means of large windows defining the ground floor porch.

The everyday functions and uses of the house are carried out in the day area on the first floor, and the second floor is dedicated to night use.  Both levels have exterior views through large cut-out spaces in the concrete prism, and both open up to a large central interior courtyard.  This predominant area creates a high-quality of living with its optimum natural illumination and cross ventilation in all interior spaces.

On the inside, the porcelain pavement in large format gives the appearance of a continuous floor that extends to the courtyards.  Vertical paneled walls in maple wood separate the service area from the noble area, both of which are connected with continuous ceilings and indirect lineal illumination.  The vertical structure communicating the sections brings textured concrete to the interior of the house, also evident in the cement double-step staircase with solid oak imprint that connects the three levels of the house.

The massive and powerful character of the exterior contrasts with the warmth and detailed quality is there in the interior spaces.

Images

Read More: luxury home | Luxury villa | Modern Home
Other links

Subscribe to our newsletter