Casa LLP | LB + MR

SAVE Casa LLP | LB + MR

Project Name: Casa LLP

Practice: Luciana Bernasconi + Mila Ricetti | LB + MR

Products: RN Esquadrias, Produto A, MMP Movelaria, Escadas e Cia, Mies casa, Copav, Athena, Castellato, Palimanan

Firm Location: Sao Carlos, Brazil

Completion year: 2019

Gross Built up Area: 771.,82 Sqm

Project Location: São Carlos, Brazil

Lead Architects: Luciana Bernasconi

Design Team: Ariane Gonçalves, Amanda Delello, Camila Silveira, Caroline Zanon Gonçalves.

Structural Consultants: Faustino Sanches Junior

Landscape Consultants: Silene Bernasconi

Collaborators: Engeneering: Bernasconi Engenharia Ltda, Lighting : Jabu Engenharia Elétrica

Others: Interior architecture: Mila Ricetti

Photo Credits: Favaro Junior

More Specs

Project Description

(Text as provided by architects)

Facing the sunset in the countryside plains of the of the state of São Paulo (Brazil) and with a privileged view, the LLP House, signed by lbmr, evokes integration as the project’s main point. Complemented by a land that rises and binds the landscape to the house’s common areas, the office proposed a broad plan where residents could gaze the view at different times of the day.

Large openings encourage natural lighting and provide environmental and thermal comfort. This also creating a unique atmosphere linked to the contemplation of nature. Due to the high topography of the terrain, this scenery is created without losing any privacy.With an open outside view, LLP House has large areas planned for gradual landscaping implementation, bringing residents closer to the nature. Providing refuge from urban daily life, the project evokes the concept of a “beachside house” – a common architectural style on the Brazilian coast which provides a wide view of the Atlantic Ocean and direct contact with coastline nature, built from regional materials, such as stone, wood and straw.

For this, the office professionals used natural and traditional elements in Brazilian architecture, such as Freijó wood, present in the divisions and in the slatted panels embracing the interiors of the common areas, bringing comfort, warmth and simplicity.

A large living room was created in the center of the house, meeting any family needs. This central point requires integration into the entire internal-external context, so the glass and wooden doors can be retracted behind the slatted panels.

Such breadth came in line with the project’s goal: create a house prepared to receive and encourage residents’ interaction. Wide common spaces permeated the main axis of architecture, careful not to lose the feeling of welcoming.

On the balcony, cattail straw covers the pergola, made from Cumaru wood, reinforcing the coastal sense sought by the residents. Attached to it, a gapped pyre fulfills the desire for refuge and leisure in the open. The pool’s curved shapes creates a geometric counterpoint for the rest of the architecture. With an infinite edge, covered in Hijau stone, it seeks uniformity in landscaping and, thus, refers sensorially to a natural lake.

Another highlight in the leisure area is the sauna/spa. Connected with the couple’s suite and the pool through a submerged passage, it highlights the integration program’s objective: practicality and convenience. It keeps the horizon on sight, and provides residents with a dip and a moment of relaxation framed by the sunset.

 

Gallery

Read More:
Other links