Casa moinho de vento | BOX arquitectos

SAVE Casa moinho de vento | BOX arquitectos

Project Name: Casa moinho de vento

Practice: Box Arquitectos

Firm Location: Lisbon, Portugal

Completion year: 2021

Gross Built up Area: 110 sqm

Project Location: Azores – Portugal

Lead Architects: Barabara Morgado, Oscar Catarino

Engineering: SOPSEC Açores

Contractors: Vicor caetano engenharia & construção, unipessoal, ldª

Interior + Furniture: BOX arquitectos

Photo Credits: Ivo Tavares Studio

More Specs

Excerpt: Casa moinho de vento is an architectural project designed by BOX arquitectos in Lisbon, Portugal. The main facade is exclusively the boundary between interior and exterior, with no reason for a relation between both, besides being in its way. The program develops without the need of transitioning or dividing spaces.

Project Description

(“Text as submitted by architect”)

In a consolidated urban mesh, at the center of Ponta Delgada, the approach answers to a program of an extremely small single family house with two flights, where the lower floor accommodates a single social area, while the two small bedrooms are located at the upper floor. With only 4.20 meters at the front, with no space for urban pediatrician circulation space, the facade results in the child’s imaginary of a house drawing… one door and one window.

In that sense, the main facade is exclusively the boundary between interior and exterior, with no reason for a relation between both, besides being in its way. The program develops without the need of transitioning or dividing spaces. The only social space of the house gains dimension in its depth when it finds the garden at the end of the space.

The garden establishes the balance with the house and the private addition at the end of the lot. At the upper floor, the East Bedroom gets a terrace, from which you can visualize the houses that make the urban form, so characteristic of the neighborhood.

The necessity to simulate a greater spatial amplitude is made possible by the skylights in the pitched roof, which receives the light and spreads it throughout the interior spaces, working as a “diaphragm”, increasing the “vertical perspective”.

Images

Read More: Architecture | Residential Architecture | Temperate Architecture | Box Arquitectos | Portugal | Europe | European Architecture

More Projects by: Box Arquitectos

Other links