Casa PS | Inception Architects Studio

SAVE Casa PS | Inception Architects Studio

Project Name: Casa PS

Practice: Inception Architects Studio

Products: VMZinc, Cimenteira do Louro, Bloomwall, Revigrês, Bruma, Sanindusa, Focus, Danosa, Neolith

Firm Location: Braga

Completion year: 2021

Gross Built up Area: 400 sqm

Project Location: Braga

Interior + Furniture: Vilaça Interiores

Others: Constructor: Manuel Antunez Construções

Photo Credits: Ivo Tavares Studio

More Specs

Excerpt: Casa PS is a residential project designed by the architectural firm Inception Architects Studio. The house features are developed over three floors, facing North and descending the land, following and ‘traversing’ the unevenness that it offers, in a coherent functional hierarchy in height. Whose spatial progression is made in a descending direction: functional Area, social Area and private Area.

Project Description

(“Text as submitted by the Architects”)

PS House is located in a low-density urban parish on Braga’s outskirts, a Portugal city. The land has an approximately rectangular shape and is located in an area of the accentuated slope, with unevenness and sinuous morphology. It is oriented in the North/Northwest direction. It faces a small valley area, next to a small urban agglomeration and some cultivated fields.

The house features are developed over three floors, facing North and descending the land, following and ‘traversing’ the unevenness that it offers, in a coherent functional hierarchy in height. Whose spatial progression is made in a descending direction: functional Area, social Area and private Area.

The house rests on the ground in a ‘terrace’ solution, following its unevenness and morphology, in a volume defined in three fitted blocks. Each of these blocks corresponds to three different adapted areas of the house, which are organized in a simple and not complex program: 

Functional Area [above the threshold: 100.00 m] 

Social Area [at an elevation of 97.00m] 

Private Area [at an elevation of 94.00m] 

The entire interior of the house seeks complementary green space and extensive views. Its location shows the utmost respect for its surroundings and natural environment, as well as the use of the most favourable area of the land for the site of the building and its idyllic areas outdoors.

Images

Read More: Architecture | Residential Architecture | Temperate Climate | Inception Architects Studio | Braga | Portugal

More Projects by: Inception Architects Studio

Other links