Concrete Waves | G8A Architects

SAVE Concrete Waves | G8A Architects

Project Name: Concrete Waves

Practice: G8A Architecture & Urban Planning

Products: INAX, Mitsubishi Electric, Viglacera, Ashita Wood, Decocrete, Graphenstone, Hisung, IBS Stone, SJ Lite, Xingfa

Firm Location: Singapore + Bern, Switzerland

Completion year: 2019

Gross Built up Area: 31’000 sqm

Project Location: Ho Chi Minh City, Vietnam

Lead Architects: Gregoire du Pasquier, Manuel Der Hagopian

Clients: Fsoft Ho Chi Minh City

Photo Credits: G8A Architecture & Urban Planning

More Specs

Excerpt: Concrete Waves is an architectural project designed by G8A Architects in Vietnam. The light mono-chromatic skin of the building creates volumes of contrast with its own shadows, tempering the horizontal lines with an organically evolving visual scape.

Project Description

(“Text as submitted by architect”)

Set within a tropical climate, the pre-cast façade manipulates the orientation of sun shading to craft the beautiful illusion that is Concreate Waves. Set to be completed in three phases, the project is part of a new industrial zone east of Ho Chi Minh City, Vietnam. Conceptually, the design direction continues on from the learnings of G8A’s earlier research and development centre projects exploring the “yard typology”, inspired by Vietnamese village spaces that are distributed around a central courtyard. This massing strategy enhances natural ventilation, offers clear access and circulation routes and proposes a welcoming community space for the users.

The building itself benefits from a rational floor plan and an exterior load bearing structure. This smartly maximizes the floor layout and provides flexible interior space solutions. Circulation paths exist on the margins of the floor plans and relaxation areas can be found well shaded with double height sky gardens at each level, giving breathing space for a building that is highly compact. At base level natural light and cross ventilation allow the parking area to be pleasant and accessible.

Concrete Wave’s central garden, filled with a variety of tropical plants softens the view with a vibrant green. The light mono-chromatic skin of the building creates volumes of contrast with its own shadows, tempering the horizontal lines with an organically evolving visual scape.

Images

 

Read More: Architecture | Commercial Architecture | Tropical Architecture | G8A Architecture & Urban Planning | Vietnam
Other links