Construction Begins on the Pyramid in Tirana, Albania – MVRDV breathes new life into complex communist monument

SAVE

Posted on: March 1st, 2021

Construction Begins on the Pyramid in Tirana, Albania – MVRDV breathes new life into complex communist monument

Construction has started on the Pyramid of Tirana, the brutalist monument in the heart of Albania’s capital city. MVRDV’s design will see this crucial heritage building, once the showpiece of Communist dictator Enver Hoxha, dramatically renovated. The concrete structure will be reused, the atrium and its surroundings greened and opened, and a small village of cafes, studios, workshops, and classrooms – where Albanian youth will learn various technology subjects for free – will permeate the site, both inside and outside the pyramid itself. The Pyramid is thus expected to become a new hub for Tirana’s cultural life and a carrier for the new generation. The 11,835m2 Pyramid has had several lives in the past: originally constructed as a museum dedicated to Enver Hoxha, it has also served as a temporary base for NATO during the War in Kosovo, a nightclub, and an event space. For many Albanians the Pyramid is now the symbol of the victory over the regime. In an attempt to reclaim the deteriorating structure, the youth of Tirana have used it as a hangout and a canvas for graffiti, and often climb it at night and then – not without risk – slide down its slopes.

©MVRDV

Plans in recent years to transform the structure only partially materialized, leaving the interior cluttered and dark. MVRDV’s design will radically open up the building, which is now hermetically sealed and inaccessible. Huge glass flaps close the building when it rains. Additions from previous renovations will be stripped away to reveal a voluminous interior space. Trees and other greenery give this open space a welcoming appearance. Boxes containing individual rooms are placed inside, upon, and around the existing structure. This will create a village of classrooms, studios, cafes, and restaurants. Non-profit educational institution TUMO Tirana will be the main user of the Pyramid, providing free afterschool education for 12- to 18-year-olds in new techniques such as software, robotics, animation, music, and film.

©MVRDV

Steps are added to the sloping concrete beams, making it safe for visitors to literally walk over this former museum to the country’s dictator, right to the top of the pyramid – preserving the appropriating that began with the citizens of Tirana. One of the beams will be preserved as a slope that visitors can slide down – at their own risk. These steps can also be used for sightseeing and temporary events, returning the Pyramid and the surrounding plaza to their function as an important central point for cultural life in Tirana.

©MVRDV

“Working on a brutalist monument like the Pyramid is a dream”, says founding partner of MVRDV Winy Maas. “It is striking and interesting to see how the country struggled with the future of the building, which on one hand is a controversial chapter in the country’s history, and on the other hand has already been partly reclaimed by the residents of Tirana. I immediately saw its potential, and that it should be possible to make it even more of a ‘people’s monument’ instead of demolishing it. The challenging part is to create a new relationship between the building and its surroundings. I am confident our design establishes this. I am looking forward to seeing young people and for the first time older people climbing the steps to the rooftop!”

©MVRDV

The transformation of the Pyramid shows how a building can be made suitable for a new era, while at the same time preserving its complex history, and demonstrates that historic brutalist buildings are ideal for reuse. The project also meets a number of the Sustainable Development Goals outlined by the United Nations. Rather than wastefully demolish the structure, its robust concrete shell is adapted along circular economy principles. This principle is further developed in the design of the  exterior steps, which use the stone tiles that originally adorned the façade as aggregate in the new concrete.

©MVRDV

As the majority of the structure is open to the surroundings for most of the year, only the added boxes housing the educational program need to be climate-controlled, reducing energy
consumption. Social sustainability is advanced in the building’s new use, with the educational programme advancing education and preparing the next generation for success. The transformation of the Pyramid of Tirana is co-financed by the central and local government with the Albanian-American Development Foundation (AADF). Several dignitaries were present at the construction kick-off on February 4th 2021, including Albanian Prime Minister Edi Rama, Tirana Mayor Erion Veliaj, and the co-CEOs of the Albanian-American Development Foundation Mr Aleksandër Sarapuli and Martin Mata.

 

About the Project :
Project Name: The Pyramid of Tirana
Location: Tirana, Albania
Year: 2018+
Client: Albanian-American Development Foundation (AADF)
Size and Programme: 11,835m2 – educational facility

Credits :
Architect: MVRDV
Founding Partner in charge: Winy Maas
Partner: Stefan de Koning
Design Team: Ronald Hoogeveen, Angel Sanchez Navarro, Boris Tikvarski, Stavros Gargaretas, Leo
Stuckardt, Guido Boeters
Visualisations: Antonio Luca Coco, Luca Piattelli, Jaroslaw Jeda, Luana La Martina, Gianlorenzo Petrini
Strategy and Development: Willeke Vester, Daan van Gool
Images: © MVRDV
Copyright: MVRDV 2021 – (Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries, Frans de Witte, Fokke
Moerel, Wenchian Shi, Jan Knikker)

Partners:
Albanian-American Development Foundation (AADF), Municipality of Tirana
Education partner: TUMO Tirana

Read More: MVRDV | Temperate Climate | Tirana | Albania