Conversion of agricultural warehouse to Senior Cohousing | Arqbag

SAVE Conversion of agricultural warehouse to Senior Cohousing | Arqbag

Project Name: Conversion of agricultural warehouse to Senior Cohousing

Practice: arqbag

Products: COECO, Durany, GUTEX, Persiana Barcelona, Graphenstone

Firm Location: Barcelona, Spain

Completion year: 2020

Gross Built up Area: 300 sqm

Project Location: Lleida, Spain

Lead Architects: Bernat Colomé

Design Team: Bernat Colomé Franco, Marc Díaz Gallego, Jordi Mitjans, Simona Cerri, Adrià Vilajoana, Alfonso Godoy

Structural Consultants: Sergi Díaz Valdivia, Quim Escoda Llorenç

Contractors: COECO Cooperativa

Project Manager: Rafel Casanovas i Peñalver

Collaborators: Esther Orús Alcalde, Carmen Bodelón De Frutos, Toni Quirant Garrido

Photo Credits: Marc Díaz Gallego, Carlota de la Presa

More Specs

Excerpt: Conversion of agricultural warehouse to Senior Cohousing is an architectural project designed by Arqbag in Spain. In order to solve the scale transition from warehouse to cohousing, the multiplicity of use spaces, and the gradients of privacy, the project proposes the insertion of a central equipped block.

Project Description

(“Text as submitted by architect”)

The project proposes the rehabilitation of an agricultural warehouse, reprogrammed as a “senior” cohabitation. In order to accommodate two family units in the same building, the lifestyle of each individual family was studied. This allowed us to plan and reorganize the spaces according to each use, specific to the degree of collectivization required at each moment. Individual, couple, collective and even neighborhood spaces were incorporated.

In order to solve the scale transition from warehouse to cohousing, the multiplicity of use spaces, and the gradients of privacy, the project proposes the insertion of a central equipped block. This new element permits the reconfiguration of the pre-existing open space into multiple subspaces, which are distributed both in plan and in section. The nucleus is resolved by using a wall of compacted earth blocks (CEB). The block is distributed through 3 large units adapted to the program; it generates open spaces for storage or facilities, enclosed spaces with their own program, and passage spaces that interconnect or separate areas. At the same time, in order not to alter the original stone walls, the block concentrates all the installations of the cohousing.

In terms of comfort, this large earth block provides a high hygroscopic property, which compensates the low capacity of existing stone walls to humidity regulation. In addition, it compensates part of the thermal inertia that is lost through the thermal insulation of the existing façades on its interior side.

Images

Read More: Architecture | Residential Architecture | Temperate Architecture | arqbag | Barcelona | Spain | European Architecture

More Projects by: arqbag

Other links