Copper Cube Haus | DIG Architects

SAVE Copper Cube Haus | DIG Architects

Project Name: Copper Cube Haus

Practice: DIG Architects

Firm Location: Mumbai

Completion year: 2020

Gross Built up Area: 46.5 sqm

Project Location: Mumbai

Photo Credits: Niveditaa Gupta

More Specs

Excerpt: Copper Cube Haus is a residential project designed by the architectural firm DIG Architects. A second home for a professional with an itinerant lifestyle, this apartment was designed to create a sense of stability and repose between trips. The crux of the spatial intervention was the opening up of the existing linear compartmentalised orchestration into an upbeat, almost studio apartment-like setting.

Project Description

(“Text as submitted by the Architects”)

A second home for a professional with an itinerant lifestyle, this apartment was designed to create a sense of stability and repose between trips. The crux of the spatial intervention was the opening up of the existing linear compartmentalised orchestration into an upbeat, almost studio apartment-like setting. 

The narrative’s hero was the kitchen block delineated into a detached cuboid (free from the ceiling and walls) that would serve as a bar/serving counter (from the living room side) and cooking space. The distinction was intensified by sheathing it in copper — giving this house its name: Copper Cube Haus. 

The burnished cube overlooks the living area with its compact sofa and a small dining cum discussion table. At the same time, alongside it, a passage leads to the bedroom in which various volumetric strategies optimise its tight space. Volumetric play rescues the bedroom at Copper Cube Haus from its modest dimensions by optimising space.

The solution is articulated as a modular birch-ply box that is scooped out to accommodate various requirements in the form of integrated arrangements, such as a handy bench that folds up between the bed and the wardrobe for the owner’s luggage. The adjacent black glass mosaic-clad toilet incorporates a copper accent in deference to the copper box of the kitchen. 

Images

Read More: Interior Design | Residential Interior Design | Tropical Climate | DIG Architects | Mumbai | India
Other links