Cora House | Bloco Arquitectos

SAVE Cora House | Bloco Arquitectos

Project Name: Cora House

Practice: Bloco Arquitectos

Completion year: 2018

Project Location: Brasília, DF – Brazil

Lead Architects: Daniel Mangabeira, Henrique Coutinho, Matheus Seco

Design Team: Marina Lira, Tatiana Lopes, Victor Machado

Photo Credits: Joana França

More Specs

Project Description

(Text submitted by the Architect)

The steep slope towards the back of the lot between its two sides have directed the decision to place the program in two different internal levels. One of them is aligned by the highest point of the topography and the other is aligned by the lowest point of the topography inside the projection of the construction. The house aims to  function as a device to exacerbate the perception of its context – the modified topography, the conditions of the local natural light – creating a “promenade architecturale”  that could reveal specific views towards its immediate surroundings.

The maximum height on the main volume´s perimeter is fixed while different inclinations of the the roof were manipulated followings the desired heights of the internal ceiling heights. The ramp of the main access follows the approximate inclination of the existing topography under a roof that “compresses” the internal ceiling heights towards the center of the house, expanding it up again towards the existing woodland in the backyard. The same inclination that results from this operation is reflected in the forms of the eaves of the roof in the upper floor.

The views to the external area is interspersed by big opaque walls that protect the interiors from the excessive insolation. Two specific views to the outside were framed, one on the topo of the stairs (a view to the valley in the distance) and a high window on the corner of the living room (a view to a nerby treetop). The natural light that enters through a linear skylight marks the highest ceiling height inside the house.

There is no windows in the front facade, exept for the three white doors that vary in size according to their function: direct access to the bedrooms, the service access and the main access. The house gives up part of its lot to the street, there´s no fences or walls. The solidity of the front facade is opposed to back facade, marked by big transparent openings and by the apparent fragility of the steel structure of the varandas.

 

Images

Subscribe to our newsletter