Countryside House | Luciano Kruk Arquitectos

SAVE Countryside House | Luciano Kruk Arquitectos

Project Name: Countryside House

Practice: Luciano Kruk Arquitectos

Products: Aberturas Nivel, Barugel azulay, Blaisten, fv, Ferrum S.A., Fábrica de Luz

Firm Location: Buenos Aires

Completion year: 2020

Gross Built up Area: 160 sqm

Project Location: Buenos Aires

Others: Project Manager: Arch. Melanie Chismechian, Construction Manager: Arch. Fernando Casaux Alsina, Construction: Constructora Correa

Photo Credits: Daniela Mac Adden

More Specs

Excerpt: Countryside House is a residence designed by the architectural firm Luciano Kruk Arquitectos. The clients required a house where the space would be optimized to the last square meter, intending to build the minimum area as possible containing the requested spaces: two bedrooms, a study, and a social area. The firm’s strategy came from focusing on the main interest that came from the power that the Pampas plains have in the environment: the omnipresence of the horizon plane, the extension of the uninterrupted plains, all so infinite, and the immense sky dominating the visual space only enhanced by some few groups of trees. 

Project Description

(“Text as submitted by the Architects”)

Countryside House is located in a one-hectare lot in the town of Cañuelas. Within a rural context, the presence of the Pampas plains landscape is strongly imposed on the lot and surroundings.

Our clients, a couple with a 10-year-old son, enjoy the countryside life and the contact with nature. They wanted to move to a practical and functional house that requires low maintenance, with a simple aesthetic that allows them to appreciate the natural environment. They required a house where the space would be optimized to the last square meter, intending to build the minimum area as possible containing the requested spaces: two bedrooms, a study, and a social area.

Our strategy came from focusing on our main interest that came from the power that the Pampas plains have in the environment: the omnipresence of the horizon plane, the extension of the uninterrupted plains, all so infinite, and the immense sky dominating the visual space only enhanced by some few groups of trees.

The idea of the project was born from the intention to remark the horizontality of the environment, exaggerating this aspect by creating an utterly linear house. A plain and extensive lot allowed us to orientate and locate the project as we considered best. We decided to create a principal façade where every room of the house flows into and orientate it entirely north.

The house extends into the landscape through an outdoor gallery, which has a lower height than the inside to accentuate the project’s horizontality and also provides better protection from the solar incidence in the summer months. On the contrary, the south façade is much more blinded. It has an upper window throughout its extension, only interrupted by access to the house.

The distribution of the rooms resolves the idea of creating a big social area in the center of the house. On one end of the house is the son’s room, next to his studio, and on the other is the parents’ room. In this way, every part gets the privacy they need.
This project differs from previous ones because instead of looking to create big distances between structural elements, a succession of square columns distributed in an homogenic rhythm is proposed on the north façade to accentuate the project’s horizontality.

Also, the regular repetition of columns references the definitive resource of the typical countryside houses galleries. In this case, a visual limit that frames the landscape is created in front of the window as they are inside the house. Using this resource allows us to perceive the infinity of the landscape. These columns structure the façade, and the separation between them doesn’t reveal the different dimensions of each room since their enclosures are independent of this façade system.

The succession of vertical elements is repeated on the south façade through a series of partition walls containing storage space beneath the upper window we mentioned earlier. So, in this way, the house will be perceived as a horizontal element with a regular modulation, which is only interrupted on the south façade by an oblique plane to generate the entrance to the house.

Drawings

Images

Read More: Architecture | Residential Architecture | Concrete | Temperate Climate | Luciano Kruk Arquitectos | Buenos Aires | Argentina
Other links