Door to Mérida House | Taller Estilo Arquitectura

SAVE Door to Mérida House | Taller Estilo Arquitectura

Project Name: Door to Mérida House

Practice: Taller Estilo Arquitectura

Firm Location: Calle 41 # 495 por 58 y 60 Colonia Centro Mérida, Yucatán, México C.P. 97000

Completion year: 2019

Gross Built up Area: 232m2

Project Location: Colonia Centro. Mérida, Yucatán, Mexico

Lead Architects: Arq. Víctor Alejandro Cruz Domínguez Arq. Iván Atahualpa Hernández Salazar Arq. Luís Armando Estrada Aguilar

Design Team: Arq. Silvia Cuitún Coronado Arq. Daniel Rivera Arjona Arq. Jorge Escalante Chan Arq. Adrián Morales

Engineering: Ing. Juan Diaz Cab Arq. Carlos Canto Trujillo

Structural Consultants: Ing. Juan Diaz Cab Arq. Carlos Canto Trujillo

Photo Credits: Tamara Uribe Marina Guzmán

More Specs

Project Description

(“Text as submitted by Architect”)

Door To Mérida House

¡The trees stay!

This was the initial phrase in the interview with the owners of the property, a pair of preexisting galleries, the first one with a shed covered in soot, barely noticeable the color of the clay roof tiles, and the second one covered with metal sheets was almost unable to sustain. The remain land was full of undergrowth and three trees we knew from the beginning that were going to play an important part for the distribution of the project.

A Ramón tree (brosinum alicastrum) and a Pixoy (guazuma ulmifolia) configurate the exterior space of the terrace with the swimming pool.An enormous  Ceiba tree, because of its size, looks like the protective mother of the household within the proportion of the site.

The facade rehabilitation that protects the roof suggests the principal entrance, where there are the living room and lobby of the house with the intention of highlighting the main character of the original construction, and embrace an adequate use of our project. A recess before arriving to the common use areas conformed by a small central garden the helps the service spaces become unnoticed.

The new extensions of the house like the kitchen, dinning room and bedrooms were conceived with simple volumes, always looking for the tectonic definition to complement and coexist with the preexisting building.

All the new areas of the living space were treated in a way to ensure the amplest uptake of light and air in the interior, meanwhile they preserve the monolithic appearance from the exterior in reference with the old building.

With the intention of relating the ordered spaces of the project like ailes, terraces, exterior gardens and interior patios were directly connected all the rooms of the household, permitting the spatial continuity within them and with the exterior thanks to the large windows and terraces.

The volume integrity of white cement in combination with wood and red pigmented cement reach a contrast between the whole materiality, giving the house an open and comfortable character.

The result is an authentic project in which there has been respected the characteristic features of the building enhancing the traditional construction in the city but adapting it to the actual use.

For air flow and illumination in a natural way, it was inserted a central patio with stone covered walls, same as the ones in the living room and swimming pool patio giving a continuity and amplitude sensation of the spaces; there were settled a series of gardens being the central patio that gives order to the household. We also included some additional door openings that allow natural illumination in the building and also create a symmetrical composition in the patio’s interior facade.

Managing textures and materials such as pasta floors, concrete, stone, metal  and wood give character to spaces, providing warmth and functionality, achieving a blend of traditional materials and contemporary  forms.

As in all the projects where rehabilitation is involved, extension of old structures were organized according the programmatic needs of the project, leaving the main floor for being, recreation and entertainment meanwhile the upper level is for bedrooms mainly incorporating garden terraces for mitigating the odd visual impact form the neighbors rooftops.

A living place that becomes anonymous because of the tree which protects the context, but shows the interior site of a town with history.

Images

Read More: Architecture | Residential Architecture | Courtyard Architecture | Tropical Architecture | Tropical House | Taller Estilo Arquitectura | Merida | Mexico | Mexican Architecture
Other links