Earth and Glass House | Studio Lotus

SAVE Earth and Glass House | Studio Lotus

Project Name: Earth and Glass House

Practice: Studio Lotus

Products: Alstone, Satender, JB Glass, Artius Windows, Ultratech, Home Projects Corporation, Span Woods, Vyara, Stonera, Graava, Shades of India, Mangrove Collection, Ambience Airtech Pvt. Ltd., Anusha Technovision, D41 LED C4, Hifi Solution, Fire Light, Oikos, Asian Paints, Vision DIS Signage

Firm Location: New Delhi, India

Completion year: 2021

Gross Built up Area: 1,858 sqm

Project Location: New Delhi, India

Design Team: Sidhartha Talwar, Ansel Colaco, Anusha Pulapaka, Sachin Dabas, Satish Kumar, Mohit Goel

Clients: Mr. Sanchit Garg, TB Group

Engineering: Antrix Construction Pvt. Ltd.

Structural Consultants: Japan Shah Consulting Engineer

Landscape Consultants: Farhad Contractor

Contractors: Interiors: Antrix Construction Pvt. Ltd.,Structural : Antrix Construction Pvt. Ltd., MEP : Antrix Construction Pvt. Ltd. Civil : Antrix Construction Pvt. Ltd., Landscape : Vipul Maheshwari, PMC:Save Techno Engineers, Façade:Antrix Construction Pvt. Ltd., Engineering: Antrix Construction Pvt. Ltd.

Others: Mechanical: Ruman Abid Hussain Consultants, Electrical: Shishir Sharma, SS Consultants, Civil:Studio Lotus, HVAC: Ruman Abid Hussain Consultants, Plumbing: SS Bhatia,M/S Techno Engineering Consultants, PMC: Save Techno Engineers, Façade: Studio Lotus

Photo Credits: Niveditaa Gupta, Sagar Chhabra

More Specs

Excerpt: Interconnected Volumes Establish a Dialogue Between the Indoors and the Outdoors at Earth and Glass House, a Weekend Retreat designed by Studio Lotus, located in New Delhi, India.

Project Description

(“Text as submitted by the Architect”)

Interconnected Volumes Establish a Dialogue Between the Indoors and the Outdoors at This Weekend Retreat

City dwellers in India’s metropolitan centres have been escaping to the relatively quieter, leafier suburbs in droves to spend weekends, away from maddening crowds, jam-packed streets, and air pollution. Serving as a portal to a better quality of life, suburban neighbourhoods are witnessing the proliferation of private farmhouses and bungalows where residents can spend time with their families, entertain guests, and reconnect with nature.

The Earth and Glass House, located in suburban New Delhi, is designed as a weekend retreat for a family looking to host friends and relatives to decompress from the chaos of big city living. Situated on a two-acre rectangular plot with one half reserved for hosting events, the house is surrounded by farmlands on three sides and a dense urban settlement on its eastern edge. The clients had a fifteen-metre-high compound wall constructed along this fringe to ensure privacy and security. Creating a landscaped zone along this wall as a buffer to the development became a starting point for initiating the design scheme.

Envisioned to provide a framework that would accommodate multiple recreational functions, this landscaped zone serves as an extension to the living area. A secondary rammed earth wall used from soil excavated during construction forms a continuous backdrop to the swimming pool. Covered walkways assembled using a grid of light metalwork, interspersed with silver oak trees retained along the site periphery are designed to further add a layer of landscape and privacy. The metal armature allows for diverse recreational activities. These include a DJ deck, a small pool house and a treehouse-like machan. The resultant interstitial space is designed to house vines, creepers and plants in irrigated troughs along the gridwork to create a dense mesh of vegetation.

The site zoning is derived from the principles of Vastu. To let in the south sun and bring the outdoors in, the design team scooped out a winter court, opening the living area to the landscape, facilitating a seamless line of sight—from the winter court to the lawns on the north.

The private spaces flank the living room, and are connected by a terrace garden and a shaded bridge on the upper level.

The house brings together three construction systems: load-bearing walls made of rammed earth, a mild steel framework, and exposed RCC slabs. A key design challenge was to develop the requisite joinery and junction details to cohesively unite these three distinct structural systems.

A driveway leads visitors to the entrance porch, shaded by a ten-metre long cantilevered volume resting on a load-bearing rammed earth wall and a pair of V-shaped columns. The entryway is marked by a double-height, sky-lit court within which sits a staircase that establishes a visual and spatial connection between the shared and the private spaces. Its brass railing emulates twigs and branches of the nearby trees as a nod to nature. An installation resembling a curved timber door mimics the form of the staircase; together, the ensemble injects the space with a sculptural presence.

Designed in the form of a pavilion, the living area features panoramic glazing that ensures the interiors remain day-lit throughout. Like a work of art, a Jenga-inspired bar articulated in concrete and brass serves as a node between the living and dining areas. Beyond, the dining extends into the kitchen and utility spaces.

The overall spatial experience invites inhabitants to explore the tactility of the surfaces that populate the space. Revealing the materiality of the building components is intrinsic to the design vocabulary at the house. In the living and dining area, the overarching narrative of metal, stone, and timber is reinforced through the decor and pockets of furniture. Fashioned out of natural materials such as cane and wood, the custom-made furniture articles express the

client’s eclectic tastes and introduce a warm, earthy tonality into the interiors.

The material combination of metal, timber, and stone also resonate across the private spaces and find expression in the bedrooms, the baths, and the vanities. The bedrooms housed on the upper level of the cantilevered block feature timber floors that echo the colour and texture of cedar louvres wrapping around the exterior of the cantilevered block. Due to their tactile quality and colour, the cedar louvres render the facade with a touch of warmth and distinctiveness. Each louvre is also manually operable to grant the desired degree of shade, ventilation and privacy to the residents.

Each bedroom is outfitted with bespoke furniture; for instance, in the master bedroom, an oakwood cabinet, through its depiction of a heron and the bakul tree in naqashi relief, captures the spirit of the season of basant or spring.

True to its concept of bringing nature inside, the bathrooms are fitted with skylights that admit diffused daylight and reveal views of the nearby foliage. Akin to the communal spaces, the baths employ a palette of timber, agglomerated stone and tiles. Vanities crafted with terrazzo, brass, and copper further accentuate the interior expression and bring in an element of understated luxury. Joining forces with Mangrove Collective, the design team engaged with an assortment of materials and artefacts to bring a sense of cohesion into the design vocabulary for the Earth and Glass House.

The house converges around the idea of living in harmony with nature, facilitating fluid transitions and providing its residents with a sanctuary to unwind in and connect with the outdoors.

Drawings

Images

Read More: Architecture | Residential Architecture | Studio Lotus | Building with Landscape | New Delhi | India | Tropical Architecture
Other links