Ethirajan House/Studio | Between Spaces

SAVE Ethirajan House/Studio | Between Spaces

Project Name: Ethirajan House/Studio

Practice: Between Spaces

Completion year: 2015

Gross Built up Area: 3200 sq.ft

Project Location: Bangalore, Karnataka, India

Lead Architects: Pramod Jaiswal and Divya Ethirajan

Design Team: Reema Dhiman, Anagha Ravi, Kevin George

Clients: Mr.Ethirajan

Structural Consultants: Kalkura Associates

Interior + Furniture: Rahul Associates

Photo Credits: Kunal Bhatia

More Specs

Project Description

(Text submitted by the Architect)

This 3100 sft building on a 30’x40′ north facing site has the house of the architect on ground and first floor and her studio space on the second and third floor level with a separate access on the eastern side.

The adjacent building on the western side sits on the compound wall leaving no room for privacy.

The spatial planning of the house is done in order to take maximum advantage of the uninterrupted view towards the tree lined street on the northern side. Owing to the tight site condition and lack of privacy from the neighbor’s property, the two bedrooms in the SW corner opens out into a double height dining area with a clerestory window for ventilation and skylight above for natural light.

On the north side, 20’ wide sliding aluminum glazed window with an external protective layer of perforated sheet shutter panels and sliding and folding mechanism allows natural light and ventilation to the bedroom on the first floor and the studio above.

The perforated metal shutter not only helped to dispense with the MS grills and enjoy the borrowed greenery of Bangalore streetscape but also gave a simple and minimalistic facade which could be altered as required.

The setback in the north side has been utilized as a small courtyard, neatly tucked behind the precast RCC fins integrated in the compound wall.

Most of the furniture units like (unit 01 and 02) are multi-functional units which serve as storage units as well as partitions between two separate spaces. These units are like objects inserted into the interior spaces.

The designs of these units have been kept very minimal with few lines and angular shutter edges acting as handles to operate the shutters. The built in units are all in ply and laminate.

Locally procured wire cut and kiln burnt bricks, IPS flooring (in studio levels), Yellow oxide flooring, granite stones have been used. The smooth two toned laminate finish built in furniture’s lay in pleasant contrast with the form finish concrete slabs, beams and the unplastered brick walls.

Images

Read More:
Other links