Flash Battery Headquarters | Studio Bocchi

SAVE Flash Battery Headquarters | Studio Bocchi

Project Name: Flash Battery Headquarters

Practice: Studio Bocchi

Firm Location: Italy

Completion year: 2020

Gross Built up Area: 5500 sqm

Project Location: Sant’Ilario d’Enza (Reggio Emilia)

Design Team: Francesco Bocchi, Carlo Bocchi, Dario Bocchi, Andrea Baldi

Contractors: Ale Spa / Tesi System Srl / Montedil Srl

Photo Credits: Atelier XYZ

More Specs

Project Description

(Text as submitted by architect)

The new headquarters built by Studio Bocchi for Flash Battery in Sant’Ilario d’Enza, in the province of Reggio Emilia, in Northern Italy, support the young company in its rapid and lively growth. The leap forward made by the start-up company, which in just a few years has become an internationally active and a leader in Italy for the production of lithium batteries equipped with advanced controls, with 60 employees and a yearly turnover of 14 million Euros, suggested the creation of new administrative and production headquarters capable of interpreting the identity and characteristics of the production.

For Studio Bocchi, the design group based in Parma with over 40 years of extensive experience in the industrial sector, the key points of the project were clear and required a pragmatic approach: structural simplicity to ensure flexibility, cost efficiency and speed of execution, attention to the aesthetic definition of the building and the creation of a pleasant and functional working environment. Hence the design of a structure that, while reinterpreting a traditional layout, has given rise to an integrated system in which the management office is configured as a smart office and the production quarters as a complementary extension.

The office building has been “hollowed out” in the middle to obtain a glazed patio around which the interior spaces are arranged. On the ground floor, the courtyard welcomes visitors. The vertical distribution system with stairs and suspended walkways increases the sense of lightness and brightness. On the outside, the entire ground floor is glazed, which visually detaches the other two floors from the ground. The latter are characterized by a glass façade screened by a protruding metal sunshade that creates a new volume, defined by a pattern that almost dematerializes the building. The interiors of the offices are designed as open-space, whereworkstations are interspersed with communal areas, zones for collaboration, phone booths, meeting rooms and relaxation lounges, with the aim of creating a dynamic and collaborative environment.

Drawings

Images

`

Read More: Architecture | Commercial Architecture | Industrial Architecture | Courtyard | Temperate Architecture | Studio Bocchi | Italy | Facade Design

More Projects by: Studio Bocchi

Other links

Subscribe to our newsletter