Fuggerei NEXT500 Pavilion | MVRDV

SAVE Fuggerei NEXT500 Pavilion | MVRDV

Project Name: Fuggerei NEXT500 Pavilion

Practice: MVRDV

Firm Location: Rotterdam

Completion year: 2022

Gross Built up Area: 150 sqm

Project Location: Augsburg

Lead Architects: Jacob van Rijs

Design Team: Christine Sohar, Marta Iglesias Rando, Alexander Forsch, Alessio Palmieri, John Hermansson

Clients: Fürstlich und Gräflich Fuggerschen Stiftungen

Structural Consultants: Züblin Timber GmbH

Contractors: Züblin Timber GmbH

Others: Director: Sven Thorissen, Strategy and Development: Jan Knikker, Visualisations: Antonio Luca Coco, Francesco Vitale, Carpenter: Burghart GmbH Schreinerei

Photo Credits: © Eckhart Matthäus, © MVRDV

More Specs

Excerpt: Fuggerei NEXT500 Pavilion is a temporary pavilion designed by the architectural firm MVRDV. The pavilion is a long, narrow, gabled building, its form inspired by the long terraced houses of the Fuggerei itself. However, rather than a single straight block, one end of the pavilion is curved and raised to suggest its role in looking out to the future Fuggereien, both in Augsburg and around the world.

Project Description

(“Text as submitted by the Architects”)

The Fuggerei in Augsburg is the world’s oldest social housing complex. In celebration of their 500th anniversary, the Fugger Foundations initiated an interdisciplinary debate on housing, culminating in the presentation of a “Fuggerei Code” for the future of social housing, alongside a series of studies for future Fuggereien around the world. The Next500 Pavilion, outside the town hall in the Fuggerei’s home city of Augsburg, is the epicentre of this debate and programme. 

The pavilion is a long, narrow, gabled building, its form inspired by the long terraced houses of the Fuggerei itself. However, rather than a single straight block, one end of the pavilion is curved and raised to suggest its role in looking out to the future Fuggereien, both in Augsburg and around the world. This lifted end forms an 8.5-metre cantilever that provides a lookout point to view the town hall itself. Thanks to the curved shape, a part of the town hall square is enclosed between the pavilion and the adjacent Augustus Fountain, creating an intimate plaza suitable for various events. 

Inside, the pavilion is split into various rooms for the exhibition and events. These rooms also refer to the building blocks identified in the Fuggerei of the Future study. This includes a meeting point where visitors come together to design the Fuggerei of the Future, a pink bar to cater for the festivities, and a tribune housed in the raised end which can host lectures, presentations, and other events. 

The walls, floor, and roof are built from prefabricated cross-laminated timber panels. This approach offers several sustainability benefits: the wood stores carbon. In contrast, the CLT panels make the pavilion demountable so that it can later be deconstructed and relocated – ensuring it can have a second life within a sustainable or social context after the exhibition’s conclusion. In addition, the wood is sourced from Fuggerei’s forests, and a local carpenter created the wooden interiors.

Drawings

Images

Read More: Installations | Pavilion | Temperate Climate | MVRDV | Augsburg | Germany
Other links