Gantry House | OOF! Architecture

SAVE Gantry House | OOF! Architecture

Project Name: Gantry House

Practice: OOF! Architecture

Products: Synergy Tiling, Aspect Windows, Luna Joinery, MKM Structural Steel

Firm Location: Australia

Gross Built up Area: 260 sqm

Project Location: Melbourne, Australia

Contractors: Complete Builders Insight

Others: Building Surveyor: Anthony Middling & Associates, Joinery: Luna Joinery, Roofing & Cladding: JTK Metal Craft, Doors & Windows: Aspect Windows, Steel Trusses: MKM, Structural Steel Electricals: Linked Electrical Services

Photo Credits: Jack Wilkinson

More Specs

Excerpt: Gantry House is an architectural project designed by OOF! Architecture in Australia. This is a robust and easy going home for busy, independent people who are always making or doing something indoors and out.

Project Description

(“Text as submitted by architect”)

Gantry House is the home of a builder, a dietician, their 3 sons and 2 dogs who needed to grow their sweet, but cramped, weatherboard cottage to accommodate their growing family and 21st century lives. They needed room to work – both parents work from home – and room to live with space to be together, to be by yourself and to share with family + friends.

Their new home is a house/warehouse/workshop to enjoy doing and collecting of all sorts – pot plants, art, toys and dogs, gardening/farming, building, cooking, and op-shop treasures. This is a robust and easy going home for busy, independent people who are always making or doing something indoors and out.

The construction of the house itself with its revealed structure, raw materials, exposed fixings and other fine construction details demonstrate the skills of the people who built it – including the family themselves – and their highly skilled tradie friends.

All the shared activities of the house are open to each other but gently screened so the family can have their own spaces and yet still be together. Split level arrangement makes moving around the house a part of the one main space with the stairs and the 1st floor “gantry” access way in the trusses over the living areas. The kitchen pantry provides storage and workspace while its openness allows it to be the central control station of the house. Dogs come and go through their custom built “dog tunnel” to the backyard

Images

Read More: Architecture | Residential Architecture | Temperate Architecture | OOF! Architecture | Australia

More Projects by: OOF! Architecture

Other links