Halation Bistro/Lounge | RooMoo

SAVE Halation Bistro/Lounge | RooMoo

Project Name: Halation Bistro/Lounge

Practice: RooMoo

Firm Location: Shanghai

Gross Built up Area: 360 sqm

Project Location: Shanghai, China

Clients: Halation

Engineering: Yizhu shanghai decoration engineering co., ltd

Others: WOY Lighting Design Co., Ltd

Photo Credits: Wen Studio

More Specs

Excerpt: Halation Bistro/Lounge is a restaurant designed by the architectural firm RooMoo. Halation creates a brand logic by providing experiences that are meticulous and unique, cordial and friendly. 

Project Description

(“Text as submitted by the Architects”)

“Greatness is a transitory experience. It is never consistent. It depends in part upon the myth-making imagination of humankind. The person who experiences greatness must have a feeling for the myth he is in. He must reflect on what is projected upon him. And he must have a strong sense of the sardonic. This is what uncouples him from belief in his pretensions. The sardonic is all that permits him to move within himself. Without this quality, even occasional greatness will destroy a man.”

— Frank Herbert, Dune

Ceiling pattern with lighting reflection

The world is deeply affected by various crises,

From constant environmental issues all year round to further exploration of the mysteries of the universe.

How difficult it is to commit to the promotion of sustainability.

How to explore new possibilities for the future,

It’s still what the curious designers do their best to try. 

Design Inspiration

Halation is a fascinating word in astronomy. Experiences that are meticulous and unique, cordial and friendly, which is the brand logic of Halation Bistro/Lounge. Located in the central area of Shanghai, an affluent Jing’an neighborhood filled with tree-lined avenues and beautiful red-brick 800 Show (Creative Working Center and Show area), this is Halation’s first outpost of the brand.

Landscape of seating group, Details of grass block pavers wall pattern

The design team used 3713 square-shaped grass block pavers to cover ‘Halation’ with three different combinations and patterns. The 15 large infinity mirror pendant lamps and 70 metal ceiling surfaces together spell out the infinite imagination of the universe and the interstellar, with 81-disc devices that feel like planets and meteorites hung on them. The bar counter is represented by 80 pieces of bricks, like the sun and moon, changing gradually. 2 wine racks like flying rotary switches activate the gate of time built by 86 wine bottles.

Dining and bar full view

Halation integrates the coffee area, the beverage bar area, the central dining area, the card seat area on the left and right sides, the kitchen, and the bathroom. According to different usage requirements, the two newly added pillars with six original ones divide the main space into four seating areas and one delivery corridor to keep each site corresponding privacy. The central dining area naturally as the main axis connects the other four regions.

Layout plan

Installation & Lighting

With the concept of astronomical environment, ‘Halation’ uses different lighting Installations and BlueTooth to control the lighting effect of the whole site. Therefore, the various dining times reflect the diverse interest and appropriate lighting atmosphere.

Facade view from the street, Coffee window with circle connected roof

The wine bar area adjacent to the main entrance is the stage of the bartenders, and it is also the place where the design expresses the flow of time area. Through the illumination of the light, the half-curved three-level vertical wine bottle installation blooms a beauty of keeping time. The two sizeable flying wine racks provide the display of wine and seem to be the start of the time change.

The view from the middle dining area, Wine display and ceramic tile detail

The 81 discs are distributed on the top surface of the ceiling in the central dining area. We hope that from any angle, we can see different appearances. The staggered settings of heights allude to the imagination of the cloudy and sunny moon. And based design logic of points, lines, and surfaces using RGB light color programmable and constantly changing characteristics, combined with the disc to form the image of the universe astrolabe.

Night bar model

Material & Environment friendly

To achieve the goal of a friendly environment, the design team decided to reduce the development cost of new materials and tried to use environmentally friendly and sustainable materials and materials hidden in the everyday living environment.

Bar seat view

Material selection: look for simple and familiar materials

In response to environmental friendliness, we use reorganized and superimposed low-cost square grass block pavers to balance cost and quality. Its compressive resistance and not ease of damage are the most critical performance for sustainable materials. 

Card seat area

The process of improvisation: the effect of fortuitous

The production method of the halo reflection on the top surface of the ceiling is inspired by our site visits. The aluminum foil plastic bags used to pack the lamps and the waste plastic film used to pack all kinds of site materials are used as the disc materials. Sometimes, beautiful space can also be recreated with simple materials, which is an issue that needs to be taken all the time seriously.

Ceiling disc detail

Contrasting vision: the voice of environmental protection concepts

The original intention of the design of the disc is the imagination of a group of planets shining in the interstellar universe. But if the combination of the gray aluminum foil plastic plate can inspire people to appreciate all the beautiful things, whether they are at the expense of the environment. When the design direction begins to move towards rethinking materials use and construction methods, how to use and solve the existing manufactured materials and waste is also an issue that needs to be considered. Looking up at the vast stars now, the design team wishes to convey the protection of the environment through design performance.

Dining area concept

Drawings

Images

Read More: Interior Design | Restaurant Interior Design | Grass Block Paver | Temperate Climate | RooMoo | Shanghai | China
Other links