Hanazono Residence “Time / Light” | Jun Murata / JAM

SAVE Hanazono Residence “Time / Light” | Jun Murata / JAM

Project Name: Hanazono Residence “Time / Light”

Practice: Jun Murata | JAM

Firm Location: Japan

Completion year: May - 2020

Gross Built up Area: 77.00sqm

Project Location: Osaka, Japan

Photo Credits: JAM

More Specs

Project Description

(“Text as submitted by Architect”)

Hanazono Residence “Time / Light”

This is a guesthouse located in an area with a lot of small houses, close to the center of Osaka.

It was required to have a highly adaptable space that is easy to use and comfortable to use, assuming the use of various races and generations visiting here.

In addition, the client required that space which has a small court, light and wind, and Zen element which guest can experience Japan.

There was grass on the south side of the site with a frontage of 5.4m and a depth of 12.6m, which was rare in an overcrowded cityscape. This adjacent open space was regarded as a positive surplus space and was a clue in design.

In the gable-shaped volume planned to the limit of the size of the site, a small court of 1.8 m square was arranged so as to penetrate horizontally toward the open space and vertically toward the sky.

The vertical aluminum screen installed at the boundary between the court and the open space ensures privacy from the surrounding environment and plays an important role in security.

A meter module is adopted to adjust the allowable building coverage, and a 1m grid is used for the plane configuration. On this site, it is possible to plan more efficiently than the shaku module, Japanese traditional unit, to allow more space for the porch, entrance, passage, and stairs, and to plan the court as large as possible.

All rooms and corridors face the court to disperse the light from it. A kitchen, sanitary and public space were arranged on the first floor. On the second floor, there are two guest rooms on both sides of the court.

The vertical screen composed of unequal side angles of 4 m in length is laid out with the blade side facing inward and the end side facing outward. We designed to open the line of sight from the inside of rooms and the court toward the open space while blocking the line of sight from the outside. By arranging them densely, they are cut out in strips and the scenery of the town is fragmented. Guests can get a glimpse of the surrounding situation and feel the connection with the environment even though it is closed.

Several linear lights transform the density and cast an impressive shadow on the black stones laid in the court. The court extends horizontally to the open space, giving a feeling of depth wider than the actual size. There is no obstruction between the upper part of the aluminum screen and the ceiling beam on the second floor, and the view of the sky spreads horizontally.

Looking directly above the court where the high and low trees are planted, a cut-out sky appears. Residents can enjoy various changes in the sky through the branches and leaves swaying in the wind. The shadows of the trees and screens are projected sharply inside the white interior. The activities of nature are engraved in a modest and neutral space with the passage of time. We aimed to create a space full of light and wind so that guests could remember their stay more clearly.

Images

Read More: Architecture | Hospitality Architecture | Minimal Home | Temperate Architecture | Jun Murata | JAM | Osaka | Japan
Other links