Harvard Artlab | Barkow Leibinger

SAVE Harvard Artlab | Barkow Leibinger

Project Name: Harvard Artlab

Practice: Barkow Leibinger

Products: 3N Madeiras

Firm Location: Berlin

Completion year: 2018

Gross Built up Area: 840 sqm

Project Location: Allston, MA, USA

Lead Architects: Frank Barkow, Regine Leibinger

Design Team: Martina Bauer (Project Architect), Sebastian Awick, Johannes Beck, Jordan Berta, Sophia Hannekum

Clients: Harvard University, USA

Engineering: VHB, Watertown, MA, USA

Structural Consultants: Werner Sobek, New York, USA

Landscape Consultants: michael boucher landscape architecture, Freeport, ME, USA

MEP Consultants: BR+A, Boston, MA, USA

Contractors: Lee Kennedy Co. Inc., Quincy, MA, USA

Others: Drawings Barkow Leibinger, Berlin, Germany

Photo Credits: Iwan Baan, Amsterdam, Netherlands

More Specs

Project Description

(Text as submitted by architect)

Harvard University’s ArtLab, a cross-curriculum space for the arts, is located on the school’s Allston campus in Cambridge, Massachusetts. Designed to be curated and adapted by its users, the 9,000 square-foot space will be available to students, teachers, visiting artists, and the wider community.

The building, a one-story “pinwheel-like” plan, consists of a series of studios, workshops, and media spaces that surround a common “Hub” space. The Hub, which can be opened and closed by a series of four large sliding partitions, enables performances and exhibitions, cultivating interactivity at the ArtLab’s center. Surrounding spaces provide recording studios, sound-editing stations, and rooms for rehearsal, improvisation, and informal performance. The ArtLab encourages and expands participants’ engagement with interdisciplinary arts-practice research, serving as a collaborative activator for the school and the greater Allston and Cambridge neighborhoods.

The building, which complies to Massachusetts’ high energy efficiency standards and is projected to be net-zero, is constructed of lightweight steel columns and open web steel trusses on a concrete slab on grade. Framing is mechanically fastened, able to be assembled and disassembled easily and efficiently, allowing for the building to be transferred and given a second life when needed. The steel frame is clad in transparent insulated glass and lightweight high-insulating polycarbonate panels. These panels range from transparent to translucent to opaque, exploiting diffuse natural light and a street-level view by day, emerging as a glowing “lightbox” by night. These materials emphasize the building’s ephemerality while providing a robust and adaptable space for the arts. The roof is covered with photovoltaic panels, generating the power required for the building.

Images

Read More: Architecture | Institutional Architecture | Material Exploration | Net Zero Building | Polar Architecture | Barkow Leibinger | Massachusetts | USA

More Projects by: Barkow Leibinger

Other links