Hotel Milla Montis | Peter Pichler Architecture

SAVE Hotel Milla Montis | Peter Pichler Architecture

Project Name: Hotel Milla Montis

Practice: Peter Pichler Architecture

Products: Fermob, HAY, Sibast Furniture, Tubes Radiatori, Hotex, Lichtstudio, Möbel Ladinia, Prowellness

Firm Location: Milan

Completion year: 2020

Gross Built up Area: 3500 sqm

Project Location: Maranza

Lead Architects: Peter Pichler, Silvana Ordinas

Design Team: Peter Pichler, Cem Ozbasaran, Giovanni Paterlini, Marco Caprani, Alessandro Altamura

Clients: Oberhofer

Structural Consultants: Ipm

MEP Consultants: Reichhalter

Project Manager: Michaeler & Partner

Others: PPA Project Team: Peter Pichler, Simona Alù, Giovanni Paterlini, Cem Ozbasaran, CONSTRUCTION COMPANY: Gasser Paul, WOOD CONSTRUCTION: Brida, ELECTRO PLANNING: Studio E-Plan

Photo Credits: Willeit, Daniel Zangerl, Jörgen Camrath

More Specs

Excerpt: Hotel Milla Montis is a hospitality project designed by the architectural firm Peter Pichler Architecture. The composition is inspired by the region’s vernacular architecture and the classic wooden barn, reinventing a contemporary reinterpretation of this typology. The pitchfork used by local farmers inspires the curved shape of the exoskeleton façade. Maranza is a small village in South Tyrol with a significate agricultural background.

Project Description

(“Text as submitted by the Architects”)

The hotel is located in Maranza, in the Italian region of South Tyrol. Meadows and fields surround the well-shaped mountain of the small Alpine village, just above Puster Valley, a tourist destination well known for its marvellous hiking routes.

The project location is characterized by its unique scenery and impressive panoramic views of the Dolomites Mountains. The new hotel structure is fragmented into four shifted volumes to break down the scale of the entire structure while at the same time respecting the scale of the surrounding buildings.

The composition is inspired by the region’s vernacular architecture and the classic wooden barn, reinventing a contemporary reinterpretation of this typology. The pitchfork used by local farmers inspires the curved shape of the exoskeleton façade. Maranza is a small village in South Tyrol with a significate agricultural background.

The interiors are simple and functional, a timeless Alpine style. Ash wood is combined with typical green loden textiles, adding a dash of colour and giving continuity to the natural palette of the surrounding landscape. Wood is the main protagonist of the project, both outside and inside, creating contrast with the exterior blackened wood and the interior lightwood.

Drawings

Images

Read More: Architecture | Hospitality Architecture | Continental Climate | Peter Pichler Architecture | Maranza | Italy
Other links