House for Installation | JAM

SAVE House for Installation | JAM

Project Name: House for Installation

Practice: Jun Murata | JAM

Firm Location: Osaka, Japan

Completion year: 2014

Gross Built up Area: 116.50 sqm

Project Location: Osaka, Japan

Others: model : nini, huanhuan

Photo Credits: JAM

More Specs

(Text as provided by architects)

House for Installation’ results from the renovation of an outmoded and dysfunctional residence in Osaka, Japan.

The site is a corner of the back alley leading to the shopping street .This is a renovation project of a wooden house built in 1976. Existing buildings had an office part and residence part. This promiscuous office’ s facade revealed an ugly appearance to the street, furthermore due to the sloppy configuration of the inner rooms, the residence part was showing its age and bad condition.

The artist-owner presented the architect with specific requirements for the building. It had to provide a comfortable living space, a space for creation, as well as an exhibition space. Additionally the office’ s facade had to be renovated, and assume a new modern and elegant look.

Former condition of the site

 

left / Former interior, right / Former facade

 

Given the bad condition of the structure and the severe cost of a rebuilding the building altogether, the designer considered carefully how he should redevise the space in order to provide enough natural light to the inside space without making new windows.

Firstly, all the unnecessary walls were removed, the old structure was dismantled and a lighting study was performed. Then the interior space was built anew, the slanted wall in the center part of the building, in conjunction was a corridor gives an impression of depth.

Night View

 

A opening door has detail similar to the storage core that is installed in the middle of corridor, which leads to the service circulation of the kitchen. Staircase is extended so as to be perpendicular to the provided amphidromous flow space.

Finally the rooms were re-positioned so that natural light, can circulate around the house.

The corridor is filled with the natural light from the south.

 

View of the entrance towards the south

 


left / View from the kitchen towards the dining.

 

The south face part – previously, there was Japanese-style room which is converted to one large room which faces a minimum space as white blank. It is used as living, dining and Japanese-style room, with various lighting patterns.

This Japanese-style room with a rectangular opening, is used as the exhibition, storage and etc. Here, it was a space that had been used as a traditional alcove and Buddhist. This new alcove space and Japanese-style room are separated with the altar and small walls which are cut off at the acute angle at the edge altar.

A white rectangle by the indirect light spread behind it has led to the blank of empty in the space.

The living room is left blank, with an alcove that references a traditional Japanese altar.

 

Detail of doors.

 

Detail of stair steps

 

Opening doors has appearance as free-standing plate by keeping the gap away from the wall surface. To eliminate the excessive noise insulation and airtightness, its detail is designed to have moderate flow property.

Through the day and night, from the perimeter of it, the light and the air are passed through, and wind and various sounds flows in the daily life.

It gives the movement and various expressions of life into the white space with the inorganic atmosphere, and makes the space rich.

Detail of stair steps

 

 

Perfection is in the details. The decoration in this House for Installation is a perfect example of Japanese minimalism. Dominant white color, clean forms and an almost poetic symmetry characterize this residence. Yet the trained eye will spot the carefully positioned lighting and beautiful flooring that show style and substance.

Modest space with the blank space – I wanted to give the variability and tolerance in space. I think, by providing a primitive space of living, residents are able to have diverse selectivity.

Thus the designer created the impressive home for an artist, a modern living space together with an inspiring minimalist atelier space.

Sheer white curtains serve to soften the daylight entering the house.

 

Sheer white curtains serve to soften the daylight entering the house.

 

Images

Read More:
Other links

Subscribe to our newsletter