Island Retreat | Coates Design: Architecture + Interiors – Seattle Architects

SAVE Island Retreat | Coates Design: Architecture + Interiors – Seattle Architects

Project Name: Island Retreat

Practice: Coates Design: Architecture & Interiors – Seattle Architects

Firm Location: Washington, USA

Completion year: 2015

Gross Built up Area: 241 sqm

Project Location: Washington, USA

Lead Architects: Matthew Coates, AIA, LEED AP, NCARB

Design Team: Emily Banks

Engineering: Browne Wheeler Engineers Inc.

Structural Consultants: Quantum Consulting Engineers

Contractors: Fairbank Construction

Project Manager: Bob Miller-Rhees

More Specs

Excerpt: Island Retreat is an architecture project designed by Coates Design: Architecture + Interiors in USA. The house is connected to a wooded pathway that leads to the beach, creating a natural transition from the home to the outdoors.

Project Description

(“Text as submitted by architect”)

This hillside retreat is 2600 square feet with two bedrooms, fit for a small family to to enjoy an island getaway. The island retreat is done in the Pacific Northwest architectural style, with wood floors and an expansive two-story glazing allowing a view of the mountains from the upper balcony. Cantilevered wood “floating” stair treads lead to a library overlooking the double-height living and dining space below. Beach glass and nautical light fixtures were chosen for the bathrooms to bring a coastal feel indoors.

 

A stone mass wall with corten panels provides the focal point of the living space, housing a fireplace and media center while providing separation from the master suite. The house is connected to a wooded pathway that leads to the beach, creating a natural transition from the home to the outdoors.

Architectural Features:

  • Open-concept living, kitchen, and dining area
  • Nature-inspired interior design elements

The hillside waterfront property has been in the clients’ family since the 1950s and contains two parcels that once had a mid-century home and a 1920s cabin. The two siblings that had acquired these wanted the two homes redeveloped in conjunction with one another. They hoped they would be able to use the houses, which are just 50 feet apart, as a retreat for big family gatherings to ensure their families stayed close.

The existing site topography was maintained to minimize earth disturbance on the steep slope and the new homes were built on the existing footprint. Each home includes a material palette of stone, concrete, wood, and metal, complimenting one another while defining the subtle differences in the siblings’ personal tastes. Both utilize a stone mass wall to delineate the private spaces from the shared central public spaces. The site is accessed by a communal drive shared between the two retreat homes, providing a unique overlook of the cantilevered green roof.

Drawings

Images

Read More: Architecture | Residential Architecture | Temperate Architecture | Coates Design: Architecture & Interiors - Seattle Architects | USA
Other links