Kauhale Kai | De Reus Architects

SAVE Kauhale Kai | De Reus Architects

Project Name: Kauhale Kai

Practice: De Reus Architects

Firm Location: USA

Gross Built up Area: 919 sqm

Project Location: Hawaii, USA

Lead Architects: Mark de Reus

Structural Consultants: GFDS Engineers

Landscape Consultants: David Y. Tamura Associates, Inc

MEP Consultants: Prepose Engineering Systems, Inc.

Project Manager: Jason Alden

Interior + Furniture: Saint Dizier Design

Others: Electrical Engineer: Lighting & Engineering Integrated, Inc. Lighting: KGM Architectural Lighting

Photo Credits: Joe Fletcher

More Specs

Project Description

(“Text as submitted by architect”)

This private residence sits within the Mauna Kea Resort on the island of Hawai’i, a place full of memories for the client who recalls family vacations to the famous hotel. The clients share an affinity for Hawai’i and Polynesia, for modern art and design, and for the beauty of natural materials and craftsmanship. They enlisted the firm to design a modern tropical home that their family would enjoy for years to come. The design solution balances traditional forms including prominent hipped roofs identified in the design guidelines for this coastal community, while translating the spirit of Polynesian cultures through a modern sense of restraint. On a site privileged by nature, immediately above Kauna’oa Bay, this home is organized as a series of modern tropical pavilions, which together conjure the impression of a small village.

The 9,902-square-foot residence’s hipped roofs are the most visible expression of its organization. The 47,337-square-foot site plan expresses an idealized diagram of spatial order. The experience of living amid the pavilions and gardens is shaped by the integrated tension of the rustic alongside the elegant, asymmetry against symmetry, and the casual with the formal. The residence is enhanced by the drama of natural stone, metal, and water elements.

The main gathering hale is one unified space with living area, kitchen, and open pantry. Interior finish materials include cedar ceilings, local ohia hardwood cabinetry, sand grain veneer plaster, travertine, and ohia floors. The owner wanted a floating glass-walled dining room, which was created with ten-foot-tall steel and glass sliding doors which are housed between coral-clad columns. Water surrounds this pavilion, then cascades into the pool below. Pools and water features are integrated throughout the plan, merging the natural and built environments.

An outdoor living pavilion echoes the stepped ceiling forms and columns of the dining pavilion, reminiscent of those in the Majapahit culture of Bali. The two pavilions are visually connected by a shade trellis that features a center oculus over a circular water feature, the center—axis mundi—of the home. The master pavilion houses study, bedroom, sitting room, dressing areas, indoor baths, a bath garden, and view lanai. Outside this pavilion, on axis with the pool, an antique Balinese door is framed by Hawai’ian basalt stone.

Exterior materials include copper shingles, steel doors and windows, integral-color cement plaster, cedar eaves, coral-clad columns, and travertine pavers. We selected materials that would be low maintenance and long lasting in this tropical marine environment. Solar panels are located out of sight atop the garage pavilion.

Images

Read More: Architecture | Residential Architecture | Building with Landscape | Modern House Designs | Swimming Pool | Tropical House | Tropical Architecture | De Reus Architects | Hawaii | USA

More Projects by: De Reus Architects

Other links