Kids Smile Labo Nursery | HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro

SAVE Kids Smile Labo Nursery | HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro

Project Name: Kids Smile Labo Nursery

Practice: Hibinosekkei | Youji No Shiro

Firm Location: Japan

Completion year: 2021

Gross Built up Area: 340 sqm

Project Location: Kanagawa, Japan

Photo Credits: HIBINOSEKKEI

More Specs

Excerpt: Kids Smile Labo Nursery is an architectural project designed by HIBINOSEKKEI and Youji no Shiro in Japan. This is a nursery on the 2nd floor of a building in Atsugi, Kanagawa. It’s an architectural design office ‘HIBINOSEKKEI’ which specializes in designing kindergarten and nursery that designs and manages this nursery.

Project Description

(“Text as submitted by architect”)

As the following 8 points, many elements of forests in Atsugi are taken into interior designs. Then here can be the place where children can concentrate on playing while creating plays by themselves and taking exercise.

  1. Trail Steps: There are many steps in this nursery. Even in a limited space, with steps children will take exercise.
  2. Forest in a Building: In the steps, various kinds of plants are placed so that children can feel green inside. Also they can notice small changes of plants in each season like sprout and blooming.

3. Cave Atelier: The atelier is surrounded by low walls so that children can concentrate on drawing while blocking adults’ eyes. The inside wall is a blackboard to display children’s works, draw with chalk, play with magnet and so on.

4. Explorer Library: Next to the atelier, there is a bookshelf. In the bookshelf, there are an aquarium and some insect cages. Next to them, there are picture books and encyclopedia about creatures, so they can watch the creatures while looking up. Their interests can be connect to learning.

5. Secret Path: Next to the explorer library, there is a narrow path and it has a shelf of toys for play house. This space faces to the east and children can enjoy their imagination world while feeling the warm sunlight. Next to this space, there is a long planter so that they can  touch soil and raise up vegetables and plants.

6.View Counter: When climbing up to the highest step, there is a counter where people can see the city view. Children can take picture books from the book shelf behind the counter and read here, have lunch here, and watch trains and people outside.

 

7. Mirror Pond: The toilet space is surrounded by mirror walls. Though the toilet is in the classroom, people don’t feel any oppressive feeling, but can feel as if the classroom with many plants is continuous. This mirror walls can be the place space for children to draw, enjoy the wonder of the mirror or create creative plays.

8. Forest Dining: The height of the kitchen counter is suited to children’s sizes so that they can decide how much they eat and prepare their lunch by themselves. This lower counter is convenient for cooking. Also over this counter they can communicate with chefs more easily. It stimulates children’s interests in food.

From these 8 points, as the model case of a nursery in building, this nursery is the place to spread children’s plays and learning and grow up their rich mindset and health.

Images

Read More: Architecture | Educational Institutions | Temperate Architecture | Hibinosekkei | Youji No Shiro | Japan | Japanese architecture

More Projects by: Hibinosekkei

Youji No Shiro
Other links