La Piedad | cotaparedes arquitectos

SAVE La Piedad | cotaparedes arquitectos

Project Name: La Piedad

Practice: Cotaparedes Arquitectos

Firm Location: Guadalajara

Completion year: 2020

Project Location: La Piedad

Photo Credits: César Béjar

More Specs

Excerpt: La Piedad is a residence designed by the architectural firm Cotaparedes Arquitectos focusing on introspective architecture. 

Project Description

(“Text as submitted by the Architects”)

The name of La Piedad alludes to the city of La Piedad, Michoacán and pain like Michelangelo’s Pietà.

On a plot of 10 meters wide by 35 meters deep, equal to the proportion of the Gilardi house by Luis Barragán, and with a topography with a drop of 3 meters, the house is articulated through patios that emerge from the basement dividing the areas into a public and private house.

The house, stereotomic, raises its walls wrapping itself in an introspective architecture, where the relationship between the interior and the exterior exists but is not completely evident.

The project arises from the basement, due to the owners’ interest in having a social area so that their children can enjoy convivialities without having to leave the house. The elongated proportion of the land suggested we ventilate and illuminate through 3 patios.

For this reason, we proposed two gardens, one in the back which in turn responds to the restrictions of the subdivision, and the other in the center, generating a social area that is surrounded by gardens.

In the central patio, a large ficus pandurata tree is planted, which grows filling the void whose crown extends and emerges in the living room-kitchen area, providing a piece of exterior nature to the interior of the house.

The house is divided into two areas, the private one facing the back of the land and the social area in front. On the second level, only one service area was necessary, so the living room, dining room, and kitchen are spread out at a double-height. that looks toward two patios, the central one with the large tree and in front towards a potted patio that filters the views towards the street.

In front, a large screen wall protects from the views and the rays of the setting sun.

Drawings

Images

Read More: Architecture | Residential Architecture | Minimalism | Cotaparedes Arquitectos | Temperate Architecture | La Piedad | Mexico
Other links