Lake Lantern | Evans Lee Interiors Ltd.

SAVE Lake Lantern | Evans Lee Interiors Ltd.

Project Name: Lake Lantern

Practice: Evans Lee Interiors Ltd.

Firm Location: Guangzhou

Completion year: 2021

Gross Built up Area: 400 sqm

Project Location: Foshan

Design Team: Lynn, Jay

Others: Project Video: Geoffrey_El

Photo Credits: JACK QIN

More Specs

Excerpt: Lake Lantern is a residence designed by the interior design firm Evans Lee Interiors Ltd. In his view, instead of the designers’ single idea, minimalism should refer to the sustainable co-creation of dwellers, providing comprehensive space for parent-child interaction with warmth and blessing. Spatial fluidity, the distinction of Lake Lantern, is born to be the top of private residence design, not the aesthetic.

Project Description

(“Text as submitted by the Architects”)

Minimalism Defines Life

As a follower and practitioner of the concept of “spatial fluidity”, Evans Lee adheres to minimalism in private residence design. In his view, instead of the designers’ single idea, minimalism should refer to the sustainable co-creation of dwellers, providing comprehensive space for parent-child interaction with warmth and blessing. Spatial fluidity, the distinction of Lake Lantern, is born to be the top of private residence design, not the aesthetic.

In this project, Evan creates space as a pure background. With multiple interactions in life, the poetic novel residence becomes like an art gallery. “Whether the mansion, villa or apartment, the first step of our design is to open the space, removing redundant walls and doors, realizing the embrace of light and circulation of breeze.”

Minimalism does not mean fixed form or single order. Evans Lee has years of experience in infusing minimalism into residents’ life. Based on the concept of “comprehensive space and spontaneous interaction”, the designer divided the space to demonstrate completion and visibility as much as possible. The space presented minimalism through vast void space, eliminating limitations and reconstructing the landscape. Wandering in the interior space, the daily picture is shown in a low status with a poetic ambience.

Minimalism can demonstrate ultimate effects. Based on the bidirectional flow of breeze and light, the fluidity allows residents’ life to develop into communication between people and nature. For this reason, the designer blurs the boundary and limitations of the space, designing a moveable door between the living room and multi-functional room. Residents can have a broader view of the room and more space for parent-child communication. The still modern artistic pictures rejuvenate the dynamic with the move of the door.

Light’s perception constitutes the normal function of architecture and the reference of architecture aesthetics. The introduction of light in the space is born to be a media, effortlessly connecting the furniture. Just like the structure of Suzhou Gardens, the designer realized to change the scene by walking and integrating landscape scenery in this project. The contrast of dark and light provides vast possibilities for residents’ imaginations, nurturing a poetic lifestyle with nature.

From the perspective of minimalism, the white colour is born to be a three-dimensional and huge canvas with vast room for artistic exploration. In the design of this project, the designer chooses white colour as the leading tone, white table, grille and screen, minimizing the distance between people and improving simplicity and pureness. The mural on the wall reinvents the canteen through incredibly bright colours, adding a lively and bouncy mood to the space.

“The extension of residential space constitutes the art of life.” Minimalism can be regarded as the media of art and life. With the white background, the contrast of highly saturated colours lemon-yellow and dark green to the oversized moody corridor makes the space spacious and roomy.

The designer believes that the client’s house is unique in the world. Based on different conditions, clients’ expectations and needs, the designer endeavours to provide tailored service for every client. The highlight of the master room lies in contrast between light and shadow. The natural light and dark wooden grille create a miniature poetic atmosphere. The office and the rest areas are distinguished with reversible screens, allowing dwellers have a single working place beside the seating area.

“As people have different tastes, the top of our mind should provide tailored service for them.” The boys’ room’s colour, style, and structure cater to the boy’s interests, and the edges of the entry are exploited for secondary uses, realizing the free and cosy interaction.

Focusing on the design and research of private residences in the past eight years, Evans Lee remains committed to the philosophy that the object is the dwellers’ life rather than a house. Therefore, instead of one single design plan, the designer endeavours to satisfy the different lifestyles of dwellers with multiple designs. Exact proportion, abundant light, suitable material, pure colour and unique style constitute the main elements of this project. Evans Lee has implemented his concept of “spatial fluidity” in this project, making the space more homey, residential, intimate, and comfortable. The designer’s recreation of spatial aesthetics and parent-child interaction demonstrate minimalism in a new way.

Images

Read More: Interior Design | Residential Interior Design | Temperate Climate | Evans Lee Interiors Ltd. | Foshan | China
Other links