LLM House | Obra Arquitetos

SAVE LLM House | Obra Arquitetos

Project Name: LLM House

Practice: Obra Arquitetos

Products: Arteal Furniture, proassp

Firm Location: Sao Paulo - Brazil

Completion year: 2015

Gross Built up Area: 1267 Sqm

Project Location: São José dos Campos, São Paulo - Brazil

Lead Architects: João Paulo Daolio

Design Team: João Paulo Daolio and Thiago Natal Duarte

Structural Consultants: Solofund Engenharia

Landscape Consultants: Panorama and Catê Poli

Contractors: Theobaldo bremenkanp; Reinaldo f. ramos and Gileno, fráuzio + team

Collaborators: Diogo Cavallari

Photo Credits: Nelson Kon

More Specs

Project Description

(Text as submitted by the Architects)

Situated on a site with a large number of native trees to be preserved and average slope of 30%, the implementation of the project suggests an intense dialogue with the existing topography and vegetation.

Considering the built area of 1187,60m, suggested by the customer and necessary to resolve  the entire program, we tried to develop a project where people could have direct eye contact, despite being in different environments and levels of the house. This prevents the isolation and facilitate meetings of its residents with greater objectivity.

The program was arranged so that the collective spaces, being, working and cooking, have a relationship with the larger landscape views  and higher light intensity. The rooms and more intimate settings were positioned below the treetops, forming a courtyard with tree trunks.

The house was designed in mixed structure. Retaining walls in reinforced concrete and 2 gables also specifically serve for adjustment of some quotas of the land and anchoring to the metal frame, hoisted on the trees.

The room has a span of 24 meters, won with two metal beams with 1.50m . One of these beams support the suspended mezzanine. This alternative was considered after the structural analysis of the own weight and loading the beams were much higher than the load request from the mezzanine. Moreover, the structure creates a great piles and pleasant shaded area at the bottom.

 

Drawings

Images

Read More:
Other links