Machiya Townhouse Renovation | 07BEACH

SAVE Machiya Townhouse Renovation | 07BEACH

Project Name: Machiya Townhouse Renovation

Practice: 07Beach

Products: ADVAN, Qma Sekkei Komu, Toki Zoen

Firm Location: Vietnam

Completion year: 2021

Gross Built up Area: 185 sqm

Project Location: Kyoto city

Lead Architects: Joe Chikamori

Contractors: Kyuma Sekkei Komu

Others: Lighting design : DAIKO

Photo Credits: RuRi photo studio

More Specs

Excerpt: Machiya townhouse renovation is an architectural project designed by 07BEACH in Japan. Client request was mainly responded with replacing the existing exterior wall with a glazed curved wall that crosses the original interior and exterior boundary. The contrast between the old and the new is naturally eye-catching.

Project Description

(“Text as submitted by architect”)

Kyoto Machiya (traditional townhouse) has been renovated into a showroom for a kimono shop and photo studio. The client told that it was difficult for a kimono business to just keep its tradition and that they wanted something interesting that would attract customers.

This request was mainly responded with replacing the existing exterior wall with a glazed curved wall that crosses the original interior and exterior boundary. The contrast between the old and the new is naturally eye-catching, but a sense of humor and ingenious beauty that go beyond were aimed to add. As the original idea of the curved glass turned out to be unrealistic with our budget, it was changed to a polyhedron with a series of small flat glass sheets.

Since a polyhedron of small pieces of glass seemed to fit this project more, as its glitter is like a Kimono’s one rather than trying to make it look transparent with a large piece of glass and the evenly spaced vertical lines of glass joint also gave the sense of connecting the glass wall to the traditional townhouse design, the design was positively changed to a polyhedron for both cost and design reasons.

A semi-outdoor space was created by removing the original front door which faced the street and drawing the approach into the inside to give depth to the visitor’s entry experience. For accommodating various usages, a large entrance directly facing the street was required. Therefore the glass door was bent at its middle to apply the polyhedron as it is. Also for another side entry door, to match the width of each polyhedron glass sheet (approx. W400), the glass was split in the middle and a gap like a joint was left. An ordinary floor-hinged glass door looks fresh just by bending it or having a little gap. Hope the new space stands out surrounded by the old Machiya and makes the Machiya itself look attractive again.

Images

Read More: Architecture | Commercial Architecture | Temperate Architecture | 07Beach | Kyoto | Japan | Japanese architecture

More Projects by: 07Beach

Other links