Malabia 1918 | Hitzig Militello Arquitectos

SAVE Malabia 1918 | Hitzig Militello Arquitectos

Project Name: Malabia 1918

Practice: Hitzig Militello Architects

Firm Location: Malabia 1918, Ciudad Autónoma de Buenos Aires, Argentina

Completion year: 2017

Project Location: Malabia 1918, Ciudad Autónoma de Buenos Aires, Argentina

Lead Architects: Fernando Hitzig & Leonardo G. Militello

Design Team: Arch. Graciana Grau (documentación ejecutiva de obra)

Structural Consultants: Carlos Gandini

MEP Consultants: Capsa SRL

Contractors: Capsa SRL

Project Manager: Capsa SRL

Others: Renders: Juan Ignacio Rosales

Photo Credits: Federico Kulekdjian

More Specs

Project Description

(Text submitted by the Architect)

Given its location in the Palermo neighborhood, a few meters from the Plaza Armenia and in the middle of a residential and commercial area, the M1918 project seeks to provide a solution through spatial quality units to the high demand for mono-environmental apartments either for residential or professional use.

The building is expanded by occupying the entire surface of the lot generating a compact and homogeneous building volume, which, divided into three blocks undermined by internal courtyards, houses all 22 units. Three levels of housing plus two basements of garages complete the total of 2405m2 built. The shape of the building is the product of the maximum use of the possibilities of the building volume that the Building Code of the City of Buenos Aires admits depending on the location.

The entrance to the building proposes the experience of access as a promenade, crossing a semi-urban sidewalk, in double height, and crossing the irregular semi-covered areas defined by the upper blocks. Green walls, patios and side stonework added to the semi-covered double height make the access a true travel experience.

Starting from the customer’s requirement to obtain the maximum number of functional units possible, and at the same time with a small surface area, the design search was from the beginning to bring spatial quality to each of them by flooding them with natural light and offering them generous and private external expansions.

The design approach was to solve each of the building’s blocks by locating 2 units per floor, and in a transverse direction to the party walls, in order to free in all cases the longest façade and place the windows.

Each unit has its own exterior, private, wide, green and luminous expansion. This explains the decision of the building to separate itself from the front line, creating an area between the “street façade” and the building façade itself, placing balcony terraces in this space.

The maximum expression of the project lies in the “encastre” between patios and interior spaces: the use of the material seeks a visual chromatic homogeneity. Both the front façade and the interiors are solved by showing the complexity of the structure (exposed concrete) accompanied by the openings (large glass cloths) that are accommodated according to the laws determined by the concrete in each case.

 

Drawings

Images

Read More:
Other links