Mothimahal Gold & Diamonds | ENVID Atelier

SAVE Mothimahal Gold & Diamonds | ENVID Atelier

Project Name: Mothimahal Gold & Diamonds

Practice: ENVID Atelier

Firm Location: Kochi, Kerala

Completion year: 2019

Gross Built up Area: 186 sqm

Project Location: Kerala, India

Lead Architects: Abhijit Azeez

Design Team: Abhijit Azeez, Dono Dico

Clients: Mothimahal Gold & Diamonds

Structural Consultants: Studio Vinton (Steel facade)_

Landscape Consultants: Green Brigade

MEP Consultants: Pai Tech

Contractors: Dennis, Johny, Studio Vinton

Project Manager: ENVID

Interior + Furniture: ENVID

Photo Credits: nathanphotos

More Specs

Excerpt: Mothimahal Gold & Diamonds is an architectural project designed by ENVID Atelier in Kerala. A dark theme was chosen for the jewellery interiors to develop a unique experience different from conventional well-lit interiors which are usually the norm. Shopping under the starry desert sky was the main theme that came into play, gaining inspiration from the middle eastern roots of the client.

Project Description

(“Text as submitted by architect”)

Mothimahal is located at Changaramkulam a small town in Thrissur-Malappuram border, Kerala. The building facade and interiors align with our ideology of a creating an unconventional design that is exclusively developed for the specific client. This jewellery was the first designed showroom that the client decided to invest in. Having already designed the interiors of TT Devassy jewellers, it was our intention that this project take its form in a completely different style and become a landmark building in Changarankulam, standing uniquely apart from the local streetscape.

The facade was fabricated out of Weathering steel, hot rolled steel sheets with MS reinforcement, painted in automotive paint. The main objective of louvers and west-facing window on the first floor, apart from being part of design aesthetics, is to channelize the wind from south west direction. For further enhancing the aesthetic appeal of the building, the louvers are of same measurements, dividing the facade equally. The vegetation given on the sides of the building and on both sides of the entrance tones down the rigidity of the overall industrial look and balances it out.

A dark theme was chosen for the jewellery interiors to develop a unique experience different from conventional well-lit interiors which are usually the norm. Shopping under the starry desert sky was the main theme that came into play, gaining inspiration from the middle eastern roots of the client. The layout is simple with centralised circulation and jewellery display on either side. The flooring tiles have a desert sand type of finish and the starry sky ceiling is composed of optical lights in plywood. The walls are black to give infinite corners, avoiding definition while the product display is designed in strategically lit niches, giving emphasis to the products. The synergy with the client and the execution team made this project a reality and helped achieve all the aspired elements of the project.

Images

Read More: Architecture | Commercial Architecture | Tropical Architecture | ENVID | Kerala | India | Indian Architecture

More Projects by: ENVID Atelier

Other links