MVRDV House | MVRDV

SAVE MVRDV House | MVRDV

Project Name: MVRDV House

Practice: MVRDV

Firm Location: Amsterdam

Completion year: 2016

Gross Built up Area: 2400 sqm

Project Location: Rotterdam, Netherlands

Lead Architects: Jacob van Rijs

Design Team: Emilie Koch, Herman Gaarman, Elien Deceuninck, Jun Xiang Zhang

Engineering: IMd

MEP Consultants: Croon, Wolter en Dros

Contractors: Goudsesingel Onderhoud

Others: Copyright: MVRDV Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries, Floors: Caracterr, Leoxx, Furniture: PVO Interieur zh bv, Pijnacker with Hieselaar Nederland, Schoonhoven, Reception desk: SixInch, Plants: Make bv

Photo Credits: Ossip van Duivenbode

More Specs

Excerpt: MVRDV House is an architectural office design by MVRDV in Netherlands. It’s a 2,400 m2 interior renovation for their new offices, with 150 work spaces, had at its core the idea to capture and enhance their DNA in what is now called the MVRDV House.

Project Description

(“Text as submitted by architect”)

MVRDV’s 2,400 m2 interior renovation for their new offices, with 150 work spaces, had at its core the idea to capture and enhance their DNA in what is now called the MVRDV House. The new space builds on the progress made in previous offices, learns from how the team inhabited and worked in the previous building and translated these into new, more accommodating and productive spaces. “The expanding MVRDV family needed a new house; so this is exactly what we tried to capture. Everything that the home requires, a living room, a dining room, a sofa for the whole house to sit together,” explains MVRDV co-founder Jacob van Rijs. “This was also a chance to capture how we work and function as an office, then tailor-make new spaces that would boost our working methods and output; efficient spaces that enhance the collaborative ways in which we work.”

The large Family Room becomes the centrepiece for social interaction with three oversized elements of the home, the couch, dinner table and vegetation chandelier – a large tribune with a drop-down projection screen for lectures, office presentations or football; the long lunch table, at which the whole office gathers together daily; and a huge, split, flowerpot, which has in the middle MVRDV’s ’welcome team’. Past this, The  Atelier for the project teams takes up the main bulk of the central space and is light and quiet. A glazed wall, covered in doodles and working diagrams, separates the atelier from the living room stretching right across the centre three – out of five – main arches. Opposite this, like a section through a dolls-house, are the bold, multi-coloured meeting rooms. Each has its own theme and specific  furniture for different ways of meeting; The Drawing Room with whiteboard magnet walls for workshops, The Board Room in dark blue for larger formal meetings, The Lounge with low chairs for conversations in private, the brown and intimate Reading Room and The Game Room for playing or informal meetings at the table-tennis table. And of course, several other special monochrome rooms.

The five arched segments of the offices are enhanced, the previously enclosed areas were knocked open and replaced with glazed walls. From almost every point in the office, you can see other people within the space. The workspaces themselves hope to breed a collective atmosphere. Custom-made tables were designed for entire teams as one large unit with no table legs or dividers in the way. The creative work attitude is furthermore reflected in some specific characteristics: Unlike the rest of the office who enjoy light-filled rooms and views across the office, the directors choose to have their space tucked away in a darker corner, on the ground floor close to the printer and coffee corner, to encourage them to be out amongst the rest of the MVRDV team. Gender-neutral toilets, a wall with family pictures and a communal, 30-meter long lunch table are signs of the social fabric of the company.

The building housing MVRDV’s new offices, Het Industriegebouw, is in itself a large community of creative, technical and entrepreneurial industries; everything ranging from small tech start-ups to larger design firms. Pop-up cafés and restaurants create an occasion for users of the building to congregate; something which will be further enhanced once MVRDV designs the communal courtyard for the building. The five arched segments of the offices are enhanced, the previously enclosed areas were knocked open and replaced with glazed walls. From almost every point in the office, you can see other people within the space. The workspaces themselves hope to breed a collective atmosphere. Custom-made tables were designed for entire teams as one large unit with no table legs or dividers in the way.

The creative work attitude is furthermore reflected in some specific characteristics: Unlike the rest of the office who enjoy light-filled rooms and views across the office, the directors choose to have their space tucked away in a darker corner, on the ground floor close to the printer and coffee corner, to encourage them to be out amongst the rest of the MVRDV team. Gender-neutral toilets, a wall with family pictures and a communal, 30-meter long lunch table are signs of the social fabric of the company. The building housing MVRDV’s new offices, Het Industriegebouw, is in itself a large community of creative, technical and entrepreneurial industries; everything ranging from small tech start-ups to larger design firms. Pop-up cafés and restaurants create an occasion for users of the building to congregate; something which will be further enhanced once MVRDV designs the communal courtyard for the building.

Images

Read More: Architecture | Commercial Architecture | Temperate Architecture | MVRDV | Rotterdam | Netherlands
Other links