Old to New – Residence Renovation | UA LAB

SAVE Old to New – Residence Renovation | UA LAB

Project Name: Old to New - Residence Renovation 

Practice: Urban Architectural Collaborative [UA LAB]

Firm Location: Ahmedabad, India

Completion year: 2017

Gross Built up Area: 298 Sq.m

Project Location: Ahmedabad, India

Lead Architects: Vipuja Parmar, Krushnakant Parmar

Design Team: Kruti Shah, Phoolsa Engineer

Others: Furniture: Boxlab Design + UA LAB

Photo Credits: Dhrupad Shukla

More Specs

Description

Text as provided by the Architect

The residential project had very similar demands as any house extension project. The clients wanted larger
spaces to meet the present and future requirements. Our first few experiences on the site was with the
peacocks and peahens around us under the greens. All our site experiences guided us to develop a design
without compromising on the existing open spaces available to the users. For the design process we focused
on exploring the quality of spaciousness within the existing built up than creating larger spaces. We tried to
open the inner spaces of the house towards the outer garden. This helped in establishing stronger
relationships with the outside green and get in more light and air.

The old load bearing structure provided us with very less freedom to release the space. Using the design
language of walls, columns and frames we tried to create envelopes around the main structure. Such that the
enclosed space within, could be released in these envelopes. All the new extensions are done in expose RCC
structure. The new walls and frames of beams – columns designed as envelopes, are kept open from the top.
Beautiful play of light and shadows can be seen throughout the day.

The living room opens up entirely to the garden side. The dining area opens into veranda on the east side.
On the first floor level, the rooms open up into the huge balcony space. The balcony shared between the
rooms is designed as a verandah space. It opens up in the garden on one side. It becomes the most
important living space for the family during the evening hours of the day. We tried to enhance the spatial
quality of space through certain features like bay window in the Master bedroom area. The feature of
skylight is added in the bathroom area.

Images

 

Read More: Ahmedabad | renovation | refurbishment | Frames | Indian Home
Other links

Subscribe to our newsletter