European Competition - 2023 - Archidiaries

Nurturing the knowledge in Indian rurality: a pursuit of understanding the lifestyle and practices of construction of rural communities.

In the presentation, we see Sandeep Virmani’s building perspective parallel to the journey of his work. At the onset of the presentation, he talks about his influences, following them with his introduction to rurality by documenting it, and later his projects that have been and are in realization. The talk takes us through the various possibilities of work that were discovered and documented by his works and how his learnings came together in the form of the Hunnarshala Foundation and Sahjeevan.

Read Further Save

Atelier Vilela | Hitzig Militello Architects

ATELIER VILELA, designed by Hitzig Militello architects, is a refurbishment of a typical house built in the mid-twentieth century. The main objective was to operate on the existing place through an element not associated with what already exists. While there is not a tectonic association (material), there is from the point of view of the volumes, i.e., there was a clear intention of representing a game between the upper volume in contrast to the new intervention. Qualities of the new intervention as a sloped roof express a contemporary nod to its neighbor mono-pitched roof.

Read Further Save

Empyrean House | TACO taller de arquitectura contextual

Empyrean House, designed by TACO Taller de Arquitectura Contextual, is a single-family house that achieves a functional refuge. A space where the inhabitants could withdraw from the surrounding urban environment, with commercial and progressive considerations that make it adaptable to various user profiles during its useful life. The interior and exterior social spaces are connected, so they can be merged into one large space, or kept isolated to hold simultaneous gatherings in different environments.

Read Further Save

Family Apt no 5 | RUST architects

Family Apt no 5, designed by Rust Architects, is planned to allow maximum light according to the use of each space during the day. The main premise was to divide the square plan into two halves. Using natural materials next to black metal, simple glazed ceramics and subtle technical lighting which dispenses gentle light in all spaces creates a rich and meticulous apartment that is also cozy and welcoming for the homeowners.

Read Further Save

Ruby’s Cube | Srijit Srinivas – ARCHITECTS

Ruby’s Cube, designed by Srijit Srinivas – ARCHITECTS, took the form of a platonic cube augmented by a slight truncation of one top corner. The design opted to rather focus inwards, and create a cloistered ‘oasis of tranquillity’ in the midst of chaotic surroundings. The tight programming methodology employed for the Entry Foyer, Living Room, Staircase, Dining, and Kitchen, expressed itself in a seamless design-flow forming a near contiguous space but with nuanced articulation.

Read Further Save

Cloaked | Cadence ARCHITECTS

Cloaked, designed by Cadence Architects, is an abode design intervention, monolithically pitched into a tightly knit urban setting. It is enclosed on all sides by an overpowering city fabric. The design was incorporated into a challenging triangular site profile with acute angles at two of its corners. Programmatically, the core of the site unifies and divides the layout into two distinctive activity zones resonating vertically and horizontally through the building.

Read Further Save

ASA Steam | Equipo de Arquitectura

ASA STEAM, designed by Equipo de Arquitectura, is a school of future needs with two longitudinal, permeable and transparent bars adapted to the new educational criteria. Open and permeable, the proposal connects and relates the existing elements that constitute the functional and spatial structures of the school. All classes allow spatial continuity of the courtyards on both sides. This allows natural light and shadows to penetrate all of the classrooms.

Read Further Save

Madhu’s Den | Funktion design

Madhu’s Den, designed by Funktion design, is an addition over an existing house that needed to be flexible for the ever increasing and changing needs of the young family. The structure of the house is light weight steel fabrication factoring in the low bearing capacity of the existing building. The introverted family spaces of house is programmed around a large open floor plan.

Read Further Save

The Hive | MYVN Architecture

The Hive, designed by MYVN Architecture, is an office interior with vibrant and rich culture, a colorful palette, and Chennai’s strong character. This co work space has a linear plan with the apt proportion of enclosures and break out spaces. A wide corridor runs throughout the layout with the common areas spilling out from the linearity. With the rich color palette of Indian colors paired with the contrast of black, these spaces have been designed to give a cozy yet active working environment.

Read Further Save

Holiday Home at Diyathalawa – Architect’s Hide out | Damith Premathilake Architects

Holiday Home at Diyathalawa – Architect’s Hide out, designed by Damith Premathilake Architects, is a cozy abode perched amidst a forest of pine trees. The structure of this cottage is a result of a rethinking process which modified and converted the existing simple caretaker’s hut. The salient feature of the process is the adaptive re-use of timber palette boxes. Careful detailing and effective reuse of timber from used shipping palette boxes were used to construct prominent features, especially in the upper floor of the cottage.

Read Further Save

Casa Concreto | Ruben Muedra Estudio De Arquitectura

Casa Concreto, designed by Ruben Muedra Estudio de Arquitectura, is a corner house with a powerful structure built on two levels distinguished by their function and materials. By means of exposed concrete formwork with wooden planks on the upper levels and with covered black steel slats on the lower areas. To create continuity, the outside courtyards are created and defined by black deployé. The designs include few but large and strategically situated hollows that offer spectacular distant views.

Read Further Save

Dear Architects

Dear Architects is interested in the creation of Architecture as a result of the interpretation of context and content, to represent culture in the specific time and place by space. Architecture justifies its labor depending on the time it is made, nowadays with the purpose void of existentiality, the essence of Architecture we try to achieve is to create space that generates “conscious” moments that feed the spirit.

Read Further Save

Family Apt. 4 | RUST architects

Family Apt no 4, designed by Rust Architects, creates two dividable public areas was the foundation of planning this family apartment. The apartment was extended and lengthened, with a large space connecting between the existing and new spaces creating a new large public area in the apartment. Delicate profiles such as black iron and aluminum separate between materials allowing them to exist side by side harmoniously.

Read Further Save

TACO Taller de Arquitectura Contextual

TACO Taller de Arquitectura Contextual is a multidisciplinary workshop where architecture, urbanism, interior design, landscaping, and furniture projects are designed, developed and executed comprehensively. His practice is based on a contextual analysis that includes tangible factors such as nature, the built environment and materiality; as well as intangible factors, such as the local culture, the particularities of the users, the constructive and economic viabilities, the memory and the emotions, among others.

Read Further Save

Jalapita House: Gourmet Experience in Tabasco | DAFdf Arquitectura y Urbanismo

Jalapita House: Gourmet Experience in Tabasco, designed by DAFdf Arquitectura y Urbanismo, is a renovation of the ruined house, bringing it to its original state, using materials, details and original constructions from this place. However, the design introduces elements that contrast with the regional. They are references to other places that coexist with the vernacular. There is recognition and alienation, The place is familiar to some; Is home of memories and nostalgia.

Read Further Save

Funktion design

Funktion Design believes architecture is a journey of processes with the ever shifting thought process and ideas that evolve, develop, and sometimes get reconfigured along this journey. The projects from which these ideas germinate and reappear are just part of this larger ideation journey. Journey is also in terms of the transformation of space with ever changing time, users, light, season and weather and the sensitivity to that.

Read Further Save

West Edge | MYVN Architecture

West Edge, designed by MYVN Architecture, stands out as a subtle and calm office space by bringing in a layer of green between the city and the user as a filter of peacefulness as the basic notion. The west façade exposed to the city was envisioned as a balcony covered with plants, breaking the monotony of concrete and glass. The motive was to design a space different than usual corporate offices, with subtle and decent colour scheme.

Read Further Save

Casa Tojal | Contaminar Arquitetos

Casa Tojal, designed by Contaminar Arquitetos, is shy and bucolic, from a steep terrain surrounded by olive trees. In a torn gesture, it is born as an integral part of its landscape and it leans over the valley towards the garden that surrounds it. Its clean design always seeks a sometimes subtle and sometimes contrasting integration, in a game of full balance of this object built in the landscape. The project assumes a simple plasticity, richness of details and striking details.

Read Further Save

Casa Metepec | DAFdf Arquitectura y Urbanismo

Casa Metepec, designed by DAFdf Arquitectura y Urbanismo, is a free-standing object in the land, potentially becoming a real gesture, a villa-type house. To receive east and west sun accents, the volume was broken on both sides and formalized as boxes, either at ground or hanging. To make them more expressive they are cladded in wood. To receive more light in spaces close to the north side skylights were created. The result is an ever changing interior, vibrant, warm and sunny.

Read Further Save

B.S.R group | RUST architects

B.S.R group, designed by Rust Architects, creates a uniform and elegant structure, a wooden cladding module that covers the core of the building and contains functions and service rooms. In accordance with the concept of planning for engineers who work with raw materials and know their characteristics, the architects referred to building materials such as exposed concrete alongside raw wood and iron framing.

Read Further Save

The Fall | MYVN Architecture

The Fall, designed by MYVN Architecture, is an amphitheater in between a large courtyard of the co working space. The installation was envisioned to be a backdrop having its own form like a sculpture. Following the language of the project, the design is an evolution of parallel lines. Bending as of a hand, each vertical plate consistently carried the elegance of the structure. It also manifests the concept of co working, multiple vertical members portraying multiple hands.

Read Further Save

Casa Povo | Contaminar Arquitetos

Casa Povo, designed by Contaminar Arquitetos, is both dreamlike and romantic without losing the connection to what is the physical and intrinsic reality of this place. Amidst a diverse landscape, which is characterized by being apparent and empirically inhospitable, there appears in an act of volumetric courage a cave built and idealized entirely in concrete. This detached house carefully balances the game between the glimpse of the surrounding pine forest and the privacy of its residents.

Read Further Save

Contaminar Arquitetos

CONTAMINAR brand has 4 partners distinct in their genesis, complementing each other, being more poetic elements, others more rational, introspective, and observers, and others more methodical, always looking for a balance. The ideas are developed by a questionnaire made to customers and a diagnosis and analysis of the site, promoting a local infection. Each project has its identity, we usually say that each work has its own grain.

Read Further Save