Bruce Museum | EskewDumezRipple

Save
Bruce Museum | EskewDumezRipple

Information

  • Project Location: Greenwich, Connecticut
  • Country: USA
  • Lead Architects/Designer: Steve Dumez, Noah Marble
  • Design Team: Javier Marcano, Haley Allen, Guan Wang, Vanessa Smith-Torres, Kyle Digby, Sam Levison, Mark Thorburn, Max Katz
  • Landscape Consultants: Reed Hilderbrand
  • Contractors: Turner Construction
  • Project Manager: Shawn Preau
  • Photo Credits: Tim Hursley
  • Others: Geotechnical Engineer: Melick-Tully and Associates, Lighting: Fisher Marantz Stone, Acoustical Engineer: Jaffe Holden, Theatrical/AV: Jaffe Holden, Security: Ducibella Venter Santore, Food Service: Futch Design Associates, Museum Programming: M., Goodwin Museum Planning, Envelope: Simpson Gumpertz & Heger, Cost Estimating: Stuart-Lynn, Code Consultant: Bruce J. Spiewak, Consulting Architect, Owner’s Representative: Stone Harbor Land Company, Commissioning: The Stone House Group
More Info Less Info

Excerpt: Bruce Museum by EskewDumezRipple is an architectural renovation project aimed at enhancing the visitor experience of the existing museum. The expansion, spanning three floors, doubles the facility’s area, offering clear circulation, generous galleries, and ample exhibition, storage, and archival spaces. The design features a striated façade inspired by Connecticut coast quarries that changes appearance with light.

Project Description

Bruce Museum | EskewDumezRipple
© Tim Hursley
Bruce Museum | EskewDumezRipple
© Tim Hursley

[Text as submitted by architect] The Bruce Museum is a community based, world-class cultural institution highlighting art, science, and natural history exhibitions.

In 2014, following a national search and design competition, the Bruce embarked on a journey to revitalize its campus to carry the institution into the future. Selected as a result of the competition, EskewDumezRipple led a comprehensive programming study to dig deep into the needs of the museum and support its ability to serve as a community resource.

Bruce Museum | EskewDumezRipple
© Tim Hursley
Bruce Museum | EskewDumezRipple
Ground Floor Plan and Mezzanine Plan © EskewDumezRipple
Bruce Museum | EskewDumezRipple
© Tim Hursley

The resulting project is a comprehensive renovation of the existing museum’s 32,500-square-foot structure along with a 42,000-square-foot addition. Comprising three floors, the expansion more than doubles the existing area of the facility and creates a welcoming visitor experience with clear circulation, generous galleries, and sufficient exhibition, storage, and archival spaces for the Museum’s growing collection.

Bruce Museum | EskewDumezRipple
© Tim Hursley
Bruce Museum | EskewDumezRipple
Section © EskewDumezRipple
Bruce Museum | EskewDumezRipple
© Tim Hursley

Since opening, the museum’s new spaces have quickly become a catalyst for diverse forms of engagement. The double-height lobby, café, and gift shop seamlessly merge to create an open and free-flowing public space. A new lecture hall has become a hub for community programming, celebratory gatherings, and public lectures and receptions. New changing and permanent galleries enable the museum to host new, ambitious exhibitions and provide opportunities for engagement and education.

Bruce Museum | EskewDumezRipple
© Tim Hursley

Drawing inspiration from the unique geology of its site and surrounding region, the design team developed a delicately striated façade of cast stone and glass inspired by stone quarries found along the Connecticut coast. This exterior, animated by the play of light across the façade, dramatically changes appearance as the sun traverses the sky over the course of the day and time of year.

Leave a Reply