Costa Nova House | Espaço Objecto, Arquitetura & Design

Save
Costa Nova House | Espaço Objecto, Arquitetura & Design

Information

  • Completion year: 2021
  • Gross Built up Area: 428m2
  • Project Location: Ilalo
  • Country: Portugal
  • Lead Architects/Designer: António Figueiredo
  • Photo Credits: Ivo Tavares Studio
More Info Less Info

Excerpt: Costa Nova House by Espaço Objecto, Arquitetura & Design uses a formal volumetry approach, referencing the band typology of Costa Nova’s “barns.” The T4 single-family house integrates the existing building with an expansion area through circulation spaces and open spaces. It features a patio, a vertical garden, a swimming pool, and a wall with a ceramic panel by António Nobre, showcasing a chromatic and plastic effect.

Project Description

Costa Nova House | Espaço Objecto, Arquitetura & Design
© Ivo Tavares Studio
Costa Nova House | Espaço Objecto, Arquitetura & Design
© Ivo Tavares Studio

[Text as submitted by architect] The architectural quality of the property, located in the heart of Costa Nova, determined the reason and the willingness of its owner to proceed with the rehabilitation works with a view to its adaptation and its expansion into a single-family house. Although it is not a construction associated with the typical wooden “barns” of Costa Nova, the building is integrated by its uniqueness in the urban front of Avenida José Estevão, next to the margin of the estuary.

Costa Nova House | Espaço Objecto, Arquitetura & Design
© Ivo Tavares Studio

The design and chromatic effect of the tile that covers its façade, as well as the cutout work in the wood that trims the top of the roof’s blade, constitute the decorative elements that stand out on the façade and were safeguarded in the restoration works.

Costa Nova House | Espaço Objecto, Arquitetura & Design
© Ivo Tavares Studio
Costa Nova House | Espaço Objecto, Arquitetura & Design
First Floor Plan © Espaço Objecto, Arquitetura & Design
Costa Nova House | Espaço Objecto, Arquitetura & Design
© Ivo Tavares Studio

The T4 typology single-family house implied an occupation along the plot of land, reconciling the existing building with an expansion area up to Avenida da Bela Vista, through circulation spaces and the open spaces projected in the central area of the plot as namely, the patio, the vertical garden, the swimming pool and the wall that delimits it to the south, which includes a ceramic panel with a great chromatic and plastic effect by the sculptor António Nobre.

Costa Nova House | Espaço Objecto, Arquitetura & Design
© Ivo Tavares Studio
Costa Nova House | Espaço Objecto, Arquitetura & Design
Section © Espaço Objecto, Arquitetura & Design
Costa Nova House | Espaço Objecto, Arquitetura & Design
© Ivo Tavares Studio

Since this is a lot adjoining two public streets and, given the implantation of the two main bodies of housing, the pre-existence and the new volume, it was necessary to introduce routes to relate and bring them together, as they are complementary from the point of view functional in the internal organization of the fire.

Costa Nova House | Espaço Objecto, Arquitetura & Design
© Ivo Tavares Studio
Costa Nova House | Espaço Objecto, Arquitetura & Design
© Ivo Tavares Studio

This type of occupation is characteristic in this urban area of Costa Nova, where the interior filling of the lots is carried out through small buildings used as an extension of housing spaces, often used for rent during the bathing season.

Costa Nova House | Espaço Objecto, Arquitetura & Design
© Ivo Tavares Studio
Costa Nova House | Espaço Objecto, Arquitetura & Design
© Ivo Tavares Studio

From the new volume that confronts Av. da Bela Vista, it was decided to opt for a formal approach to the building bordering the North, in terms of its volumetry, in an allusion to the band typology of the “barns” of Costa Nova with regard to the image of the gable roof and the materialization of its facades where wood cladding was used.

Leave a Reply